27 Ιουνίου 2017

Εγκρίνεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην J. Calamos - Exin Group

Προς έγκριση, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, τίθεται σήμερα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κοινοπραξία J. Calamos – Exin Group. Στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθεί η πώληση και από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που συγκαλείται την ερχόμενη Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη φάση του δεύτερου γύρου των βελτιωμένων προσφορών και της αξιολόγησής τους από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και τους συμβούλους Goldman Sachs και JP Morgan, η προσφορά της κοινοπραξίας J. Calamos – Exin Group υπερέβη σημαντικά αυτήν της Fosun.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ποσοστό μεταβίβασης είναι το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η λογιστική αξία στην οποία την έχει εγγράψει η Εθνική Τράπεζα στα βιβλία της κινείται στα 650 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία J. Calamos – Exin Group φέρεται να έχει αποτιμήσει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο 1 δισ. ευρώ. 


Η Εθνική Τράπεζα δεν πρόκειται να πάρει διαζύγιο από την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά, όπως πρόσφατα τόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, "κρατάμε και θα κρατήσουμε τους δεσμούς μας. Το 25% το οποίο θα έχουμε, για εμάς, για την Εθνική Τράπεζα, είναι δεσμός που δεν θα σπάσει" είπε.

Σχετικά με την πώληση της Εθνικής ασφαλιστικής, όπως προ μηνός εξήγησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας κ. Χριστόφορος Σαρδελής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, "πρόκειται για δέσμευση που έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα, για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή της, από το 2014".  "Υπάρχει και μια γενικότερη αρχή στην Ευρώπη οτι οι τράπεζες πρέπει να επικεντρώνονται σε αμιγώς τραπεζικά προϊόντα" σημείωσε τότε ο κ. Σαρδελής και συμπλήρωσε ότι "επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο τα όρια είναι λίγο σχετικά".

Σε κάθε περίπτωση η Εθνική Τράπεζα μέσω του Bank-assurance θα παραμείνει στο χώρο των ασφαλειών μέσω μιας ειδικής σύμβασης που θα υπογράψει με την θυγατρική της, ανεξάρτητα από το νέο μετοχικό σχήμα της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τέλος σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής, διαμορφώθηκαν το 2016 σε κέρδη 57,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 76,7 εκατ. ευρώ το 2015. Στο α΄ τρίμηνο 2017 παρουσίασε κέρδη προ φόρων 18,7 εκατ. ευρώ, από 12,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Πηγή: Στοιχεία από Capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε συμφωνία με την EXIN Financial Services Holding B.V. για την πώληση του 75% των μετοχών της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρίας Γενικών Ασφαλειών με συνολικό τίμημα ύψους € 718,3 εκατ. Η ΕΤΕ θα διατηρήσει το 25% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα, σύναψε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας bancassurance για τη διανομή των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ. Πηγή: capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή