18 Ιουνίου 2017

Η Ελλάδα μπλοκάρει δήλωση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Μπλόκο σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέκρινε την Κίνα για τις επιδόσεις της στο μέτωπο των ανθρώπινων δικαιωμάτων έβαλε η Ελλάδα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτίμησαν πως το μπλοκάρισμα υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστολής ακτιβιστών και αντιφρονούντων που επιχειρεί το Πεκίνο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΕ επρόκειτο να καταθέσει στα Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη την συγκεκριμένη δήλωση, αλλά δεν επιτεύχθη η σύμφωνη γνώμη των 28, λόγω της διαφωνίας της Ελλάδας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποτυγχάνει μια τέτοια προσπάθεια. 

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Αθήνα μπλόκαρε την δήλωση γιατί «δεν ήταν εποικοδομητική κριτική για την Κίνα», ενώ υποστήριξε πως ξεχωριστές συνομιλίες με το Πεκίνο εκτός ΟΗΕ θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφρασε την οργή του για την απόφαση της Ελλάδας, την στιγμή μάλιστα που συμπίπτει χρονικά με την συμφωνία που επιτεύχθη στο Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης. «Δεν είναι τίμιο, το λιγότερο που μπορώ να πω», δήλωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα και να τονώσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. 

Θυσία λοιπόν στο βωμό πιθανών κινέζικων επενδύσεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, από μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα...

Πηγές: Με στοιχεία από skai.gr, protothema.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Η τελευταία πρόταση είναι όλα τα λεφτά! Δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί πια, μόνο ότι τους εξυπηρετεί προσωπικά, αυτούς όχι τη χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή