14 Δεκεμβρίου 2017

Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017

Στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και στους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές της χώρας απονεμήθηκε την Τετάρτη από το Ευρωκοινοβούλιο το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017.

«Το Βραβείο είναι για όλους τους Βενεζουελάνους στη χώρα και παντού στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος του 
Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στην τελετή απονομής. Ο πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα επιδεινώνεται και ζήτησε «ελεύθερες εκλογές με τη συμμετοχή όλων, ώστε οι πολίτες της Βενεζουέλας να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους». «Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Μαδούρο αποφάσισε με αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο να απαγορεύσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στη δημοκρατία, στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία», δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι

«Το Βραβείο τιμά τις μητέρες που πεινούν για να ταΐσουν τα παιδιά τους, τα παιδιά που ψάχνουν στα σκουπίδια για να μην πεθάνουν από την πείνα, τους ηλικιωμένους που πεθαίνουν χωρίς φάρμακα. Το βραβείο τιμά ακόμα το νέο που έχει μεταναστεύσει από απόγνωση για να βρει ευκαιρίες αλλού και τη δασκάλα που αγνοεί τις παρωπίδες της ιδεολογίας για να διδάξει ελεύθερους ανθρώπους στη Βενεζουέλα», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες. 

«Αυτό το βραβείο θα το κάνουμε λουλούδια για τους τάφους των 350.000 και πλέον ανθρώπων που θρηνούν οι οικογένειές τους. Σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στη Βενεζουέλα, που κυβερνούν με όπλα και ξιφολόγχες καταπατώντας το σύνταγμα και τους νόμους της δημοκρατίας μας, εμείς θέλουμε ειρήνη. Δε ζητάμε εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη», είπε ο αυτοεξόριστος δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέζμα, πολιτικός κρατούμενος και τώρα αυτοεξόριστος στην Ευρώπη. 

Εντύπωση όμως προκάλεσε η στάση των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη διαδικασία απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. 


Οι θέσεις των περισσότερων ευρωβουλευτών ήταν άδειες, ενώ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης που ήταν στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου την ώρα της βράβευσης ήταν ο μόνος που δεν σηκώθηκε. 

Πως δικαιολόγησε τη στάση του ο κ. Δ. Παπαδημούλης; Μας το αναφέρει ο ίδιος στο twitter:

Σημειώνεται ότι στις 26 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είχε ανακοινώσει ότι το βραβείο Ζαχάρωφ 2017 για την Ελευθερία της Σκέψης πηγαίνει στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Το βραβείο δημιουργήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωκοινοβούλιο. 

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr, protothema.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου