6 Δεκεμβρίου 2017

Οι προς πώληση μονάδες ή το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Οι προς πώληση μονάδες*. Όπως είναι ήδη γνωστό, το «καλάθι» των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ περιλαμβάνει τη «Μελίτη 1» στη Φλώρινα και την άδεια κατασκευής μίας δεύτερης μονάδας στον ίδιο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό, μαζί με τη «Μεγαλόπολη 3» και τη «Μεγαλόπολη 4» στην Πελοπόννησο. Εκείνο στο οποίο ζητείται απάντηση είναι το εαν "πρόκειται για πώληση ή για ξεπούλημα;".

Σαράντα επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο θα κληθούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία «διερεύνησης αγοράς» (market test) που θα διενεργήσει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Στόχος είναι το τεστ να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί ως τα τέλη Μαΐου από τη ΔΕΗ.

Στις επιχειρήσεις που θα προσεγγίσει η DG Competition περιλαμβάνονται εταιρείες ηλεκτρισμού από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Τσεχία, την Πολωνία, Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί ανταγωνιστές της ΔΕΗ, αλλά και Έλληνες μεγάλοι καταναλωτές, ενεργοβόρες βιομηχανίες τις οποίες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κάλεσε χθες επισήμως, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου να συμμετάσχουν στην εξαγορά των μονάδων.

Μέσα στον μήνα αναμένεται να ψηφιστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται από πλευράς ΔΕΗ για την πρόσληψη συμβούλων και την υλοποίηση της απόσχισης. Θα προσληφθούν συνολικά έξι σύμβουλοι: νομικός, χρηματοοικονομικός, σύμβουλος για την απόσχιση και για την αποτίμηση της αξίας των μονάδων και ορυχείων, καθώς και για το εύλογο και το δίκαιο του τιμήματος. 


Το ξεπούλημα της ΔΕΗ και οι εκ του ασφαλούς επαναστάτες**

Ξεπούλημα είναι η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τη ΔΕΗ, αλλά θα κάνω ότι πει το κίνημα, είπε την Τρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας.

Η συμφωνία για την ΔΕΗ επιβάλλεται, δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση, και η ΔΕΗ μικραίνει με αυτήν τη συμφωνία, υποστήριξε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, δίχως όμως και αυτός να διευκρινήσει τι θα πράξει όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Η επιλογή πώλησης των μονάδων της Μεγαλόπολης με βρίσκει κάθετα αντίθετο για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς, είχε πει προ ημερών σε τοπική συγκέντρωση και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού. Ούτε εκείνος όμως απάντησε τι θα κάνει την κρίσιμη ώρα της ψήφισης στη Βουλή.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές. Οταν κυβερνητικός βουλευτής δεν χρειάζεται να ψηφίσει κάποιο μέτρο στη Βουλή, εύκολα φοράει το κοστούμι του "επαναστάτη". Ετσι θα συμβεί και με το κεφάλαιο ΔΕΗ. Μέχρι να έρθει στη Βουλή ο νόμος πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πουλάνε ανενόχλητοι "αριστεροσύνη" στους ψηφοφόρους τους. Ή
 ανάλογα με την περίσταση θα σιωπούν. Και όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, περί τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2018, τότε οι κυβερνητικοί βουλευτές θα συμμορφωθούν με την κομματική πειθαρχία, θα συντάχθούν με την κομματική γραμμή.

Εξάλλου, όλοι 
πλέον είναι σε θέση να αντιληφθούν πως η συγκατάθεσή τους σε ό,τι μέχρι πρότινος πολεμούσαν έχει απείρως μικρότερο πολιτικό κόστος από ότι η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των φόρων και οι πλειστηριασμοί, που έχουν έως τώρα ψηφίσει.

Η ΔΕΗ δεν είναι πια ένα κεφάλαιο γύρω από το οποίο θα μπορούσαν να στηθούν ιδεολογικές μάχες. Μπορούν όμως να στηθούν οικονομικές μάχες, καθώς είναι απόλυτα υπαρκτός ο κίνδυνος το τίμημα που θα εισπράξει η επιχείρηση από την πώληση των μονάδων της, να είναι χαμηλό. Πολύ χαμηλότερο από εκείνο που θα έβαζε στα ταμεία της στο σενάριο της Μικρής ΔΕΗ του 2014. Γιατί έκτοτε η επιχείρηση απαξιώθηκε κι άλλο και δύσκολα οι αυριανοί επενδυτές θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Πηγές: Στοιχεία από

naftemporiki.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου