7 Δεκεμβρίου 2017

Αντιδράσεις στη δήλωση Ερντογάν για επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης

Για επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, την Τετάρτη το βράδυ, μια ημέρα πριν την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της της ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται επικαιροποίηση 
«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας:
«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε. Και υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί... Για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μια φορά. Κι αυτό θεωρώ πως θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των χωρών μας, μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο...».

Δ. Τζανακόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης 
«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος για τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον ΣΚΑΪ. Σημειώνει ότι «η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».
Τονίζει πως «ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών». «Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δεν συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή» υπογραμμίζει.

Φώφη Γεννηματά: Αρνητικό προμήνυμα οι δηλώσεις Ερντογάν 
Οξύτατα αντέδρασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΚΑΙ. «Οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών» ανέφερε. 
Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Δημ. Σταμάτης: Ο Ερντογάν προκαλεί ευθέως! 
Από την πλευρά του, ο πρ. Υπουργός Επικρατείας, βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης σημείωσε στο twitter: 
«Ο Ερντογαν δυό μέρες πριν έρθει στην Ελλάδα προκαλεί ευθέως! Θέτει επίσημα και επιτακτικά θέμα αναθεώρησης της Λωζάνης. "Ονοματίζει" αυθαίρετα ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ τους Ελληνες Μουσουλμάνους της Θράκης. Προσβάλει βάναυσα την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Πηγές: kathimerini.gr, skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου