20 Ιανουαρίου 2018

Τι έγινε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τη σημασία της πιστής τήρησης όσων είχαν διακηρυχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, το 2008, πάνω στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Με αφορμή τις συχνές αναφορές στην Σύνοδο αυτή, ας δούμε τι ακριβώς έγινε το 2008 στο Βουκουρέστι σε σχέση με τα Σκόπια:

Η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008
από τη wikipedia:

Η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ για το 2008 έλαβε χώρα το διάστημα μεταξύ 2 - 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η πρόοδος των συμμαχικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο, η περαιτέρω διεύρυνση της Συμμαχίας, οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, καθώς και διάφορα άλλα ζητήματα ήσσονος σημασίας.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (συνταγματικό όνομα: Δημοκρατία της Μακεδονίας) είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εκκρεμούσε όμως το πρόβλημα της ονομασίας της, που προέβαλε η ελληνική πλευρά, το οποίο δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ.

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Την ελληνική θέση στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως». Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση.

Ο εκπρόσωπος του τύπου του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και η ίδια να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας» ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, εξέφρασε την λύπη του για την μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ εκφράζοντας παράλληλα την ευχή για γρήγορη λύση. Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου ανέφερε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ εξαρτάται απο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και ότι αυτό εύχονται (οι 26 ηγέτες) να γίνει σύντομα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε: «Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση στη FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι «παρ' όλο που η Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητά της μπλοκαρίστηκε από την Ελλάδα… Όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Μακεδονίας, με εξαίρεση την Ελλάδα» ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι παραβιάστηκε η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Τέθηκε βέτο από την Ελλάδα στο Βουκουρέστι; 

Τέσσερα χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 2014, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έθεσε βέτο στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. «Στο Βουκουρέστι η Ελλάδα δεν διατύπωσε κανενός είδους βέτο» είχε δηλώσει. 

Συγκεκριμένα το "Βήμα" στις 30.1.2014 μεταξύ άλλων γράφει:

Αμφισβητεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έθεσε βέτο στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 αποτρέποντας την ένταξη της γειτονικής πΓΔΜ στην βορειοατλαντική συμμαχία. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Π. Καμμένου σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του ονόματος των Σκοπίων, είπε επαναλαμβάνοντας την θέση που έχει διατυπώσει και παλαιότερα, ότι «στο Βουκουρέστι η Ελλάδα δεν διατύπωσε κανενός είδους βέτο, διότι δεν ετέθη καθόλου κάποιο ζήτημα που να επιβάλει τέτοιου είδους συμπεριφορά».

Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Καμμένου ότι «στο Βουκουρέστι ο πρόεδρος Μπους πρότεινε στον τότε πρωθυπουργό της χώρας, στον κ. Κ. Καραμανλή, να γίνει δεκτή η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με το όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" και η απάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος ήταν "Όχι"!». «Αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδος», πρόσθεσε. Κατά τα λοιπά, ο κ. Καμμένος δήλωσε αντίθετος «με οποιαδήποτε χρήση του όρου "Μακεδονία"» και τάχθηκε κατά της αποδοχής εκ μέρους της Ελλάδας του γεωγραφικού προσδιορισμού του ονόματος της γείτονος χώρας διότι, όπως είπε, «καταλήγει σε εθνικό προσδιορισμό και ουσιαστικά υπαναχωρεί η Ελλάδα από τις πάγιες θέσεις της», ενώ έθεσε θέμα είτε σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είτε δημοψηφίσματος «για να αποφασίσει ο λαός».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, επανέλαβε την επίσημη θέση ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο "Μακεδονία" που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και βεβαίως, θέλουμε ένα τέτοιο όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή».

Αυτά τέσσερα ακριβώς χρόνια πριν.
.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα

Αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση. «Η χρονιά αυτή θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη σύσκεψη (στις 4.1.2018) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου συζητήθηκε και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. 

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση «στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ακόμη ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας». Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε ότι «πάντα είμαι αισιόδοξος».

Όμως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, έχει διαφορετική άποψη. Επιμένει να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ. «Εγώ είπα από την πρώτη στιγμή ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει διαμορφωθεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πάγια εθνική θέση - και επιμένω σε αυτή...», είπε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτόχρονα ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Κοτζιά και μίλησε για δύο αποφάσεις σταθμούς όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη δεύτερη το Βουκουρέστι» όπως είπε.

Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org, tovima.gr και news.in.gr

Σχετική ανάρτηση:
Τα πέντε ονόματα για την ΠΓΔΜ που προτείνει ο Νίμιτς

1 σχόλιο:

  1. Παρέμβαση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είχε δεσμευτεί να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθερίας του Τύπου», ο πρώην πρωθυπουργός πήρε θέση για τα γεγονότα που συνέβησαν στο Βουκουρέστι το 2008: «Δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων» τόνισε. «Υπάρχει μια παρανόηση με το Βουκουρέστι. Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο "Μακεδονία". Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόρον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπίανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν» τονίζει ο κ. Καραμανλής. Πηγή: tanea.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή