30 Ιανουαρίου 2018

Ελλάδα και Βενεζουέλα οι χώρες με τη μεγαλύτερη απώλεια πλούτου την τελευταία 10ετία

Στην δεύτερη θέση μετά τη Βενεζουέλα βρίσκεται η Ελλάδα, στην κατάταξη των χωρών του πλανήτη με τη μεγαλύτερη απώλεια πλούτου τα τελευταία 10 χρόνια.

Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη από το 2008 είχε σαν αποτέλεσμα στη λίστα με τους «μεγάλους χαμένους» να βρίσκεται όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών New World Wealth σε συνεργασία με την Visual Capitalist, η Βενεζουέλα, η κάποτε η πλουσιότερη χώρα της Νότιας Αμερικής, εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου, της τάξης του 48%, την τελευταία δεκαετία. Στην δεύτερη θέση η Ελλάδα που παρουσίασε μείωση του πλούτου της κατά 37% από το 2007 έως το 2017. Ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία με πτώση της τάξης του 19% και η Νορβηγία, της οποίας ο πλούτος υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 17%.

Ο πίνακας με τις 10 χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη απώλεια πλούτου την δεκαετία 2007-2017:


Αντίθετα, οι χώρες που κατάφεραν να αυξήσουν περισσότερο τον πλούτο τους μέσα στην προηγούμενη δεκαετία είναι το Βιετνάμ (210%), η Κίνα (198%), ο Μαυρίκιος (195%), η Αιθιοπία (190%) και η Ινδία (160%).

Ο πίνακας με τις 10 χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου την τελευταία δεκαετία: 


Σύμφωνα με την έρευνα, η επιτυχία του Βιετνάμ, που αποτελεί ένα αναδυόμενο μεταποιητικό κέντρο, οφείλεται στις ξένες άμεσες επενδύσεις αλλά και στο χαμηλό εργατικό κόστος σε συνδυασμό με το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό.

Το μικρό νησί του Μαυρίκιου, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και πανέμορφες παραλίες, κατάφερε να αποτελέσει ένα από τα πιο αξιοσημείωτα success stories της Αφρικής.

Εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις δύο ανεπτυγμένων οικονομιών, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας οι οποίες, παρότι έχασαν για πολύ λίγο την πρώτη δεκάδα, εμφανίζουν ανάπτυξη 90% και 83% αντίστοιχα την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: Στοιχεία από liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου