26 Ιανουαρίου 2018

Έχει δίκιο η Κεντρική Τράπεζα όταν διαφωνεί με την πολιτική ηγεσία

"Όσες φορές τα τελευταία χρόνια διαφώνησαν οι κυβερνήσεις με τις Κεντρικές τους Τράπεζες για την Οικονομία, πάντα είχαν δίκιο οι Κεντρικές Τράπεζες" αναφέρει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θάνος Παπαδόπουλος σε άρθρο του στο "Πρώτο Θέμα". Και αυτό, τονίζει, είναι φυσιολογικό - σχεδόν νόμος - επειδή "οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι θεματοφύλακες του νομίσματος και της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας", ενώ αντίθετα, οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται μονάχα για την "ψηφοθηρία και την καρέκλα τους στο τραπέζι της εξουσίας".

Δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα. "Είχε δίκιο για την οικονομία των ΗΠΑ η Τζάνετ Γέλεν και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ. Είχε δίκιο για το Brexit ο Μαρκ Κάρνεϋ και όχι η Τερέζα Μέι. Είχε δίκιο ο Φρ. Βιλερουά ντε Γκαλό και όχι ο Φρανσουά Ολάντ"  σημειώνει και μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Όποιος διαβάσει τους ετήσιους απολογισμούς των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος τις κρίσιμες περιόδους της ελληνικής οικονομίας θα διαπιστώσει με πόση ακρίβεια προέβλεψαν τα δεινά που μας βρήκαν με τα ελλείμματα και τα χρέη των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου και του Κωστάκη Καραμανλή. Ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Δημήτρης Χαλικιάς, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Νικόλαος Γκαργκάνας, ο Γιώργος Προβόπουλος και ο Γιάννης Στουρνάρας είχαν πάντα δίκιο όταν διαφωνούσαν ή επέκριναν διακριτικά την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Η ποιότητα, οι γνώσεις τους και η συστηματική εργασία των ίδιων και των συνεργατών τους τούς έκαναν ικανούς ν΄ αντιμετωπίζουν τόσο τα νομισματικά προβλήματα όσο και τα ευρύτερα οικονομικά. Η σταθερότητα του νομίσματος εξάλλου είναι η δουλειά τους κι αυτή, ευτυχώς, δεν εξαρτάται από …ψηφουλάκια". 

"Ο Δ. Χαλικιάς είχε δίκιο όταν διαφωνούσε με τον Α. Παπανδρέου για τα ελλείμματα και τα δανεικά... Επίσης ο Γ. Προβόπουλος είχε δίκιο όταν από το 2004 έως το 2009 προειδοποιούσε ότι τα ελλείμματα και τα δανεικά για διορισμούς θα έφερναν ναυάγιο και πτώχευση"... 

"Απόλυτο δίκιο είχε και ο Γιάννης Στουρνάρας όσες φορές διαφώνησε με την αριστερο-δεξιά λαϊκίστικη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του Αλ. Τσίπρα: 
- Είχε δίκιο όταν διαφωνούσε με τη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη και με το δημοψήφισμα. Τον επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας όταν έκανε τη θεαματική kolotumpa του το καλοκαίρι του 2015. 
- Είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση έπρεπε να λήξει το συντομότερο. Τον επιβεβαιώνουν τα 100 δισ. ευρώ που επιβαρύνθηκε το ελληνικό κράτος και η ελληνική οικονομία. 
- Είχε δίκιο και τελευταία που είπε ότι η "καθαρή" έξοδος" στις Αγορές δεν συμφέρει την Ελλάδα. Επειδή μια έξοδος στις Αγορές χωρίς τη στήριξη της Ευρωζώνης και του ΕSΜ σημαίνει ότι θα πληρώσουμε υψηλότερα επιτόκια για τα δανεικά και τα ομόλογα"...

Και ο αρθρογράφος ολοκληρώνει, επισημαίνοντας τα εξής:

"Θα πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους οι ανόητοι: Τα Μνημόνια δεν έφεραν την κρίση, αλλά η κρίση έφερε τα Μνημόνια. Τα δανεικά που πήρε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωστάκης Καραμανλής έφεραν την κρίση"... 

"Συνεπώς αυτό το παραμύθι τελείωσε. Εληξε. Στο εξής όλες οι κυβερνήσεις θ΄ αναγκαστούν να κάνουν ανάπτυξη και όχι χρέη και δανεικά. Διαφορετικά η καταστροφή είναι βέβαιη". 


Σχετικές αναρτήσεις:
22 Δεκεμβρίου 2017
Κυβερνητικές αντιδράσεις στο «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» του Γ. Στουρνάρα
11 Οκτωβρίου 2016
Στουρνάρας: «Το κύριο αίτιο της κρίσης ήταν η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 - 2010»
19 Μαΐου 2016
Στουρνάρας: Η «γενναία» διαπραγμάτευση Βαρουφάκη κόστισε 86 δισ.
30 Δεκεμβρίου 2017
Η μοιραία 6ετία 2004-2009 και η δημοσιονομική κραιπάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου