28 Ιανουαρίου 2018

Πέθανε ο ιδρυτής της IKEA Ινγκβαρ Κάμπραντ

Ενας από τους πιο πλούσιους αλλά και πιο λιτούς ανθρώπους στον κόσμο, ο Σουηδός Ινγκβαρ Κάμπραντ που ίδρυσε την εταιρεία επίπλων και οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Την είδηση ανακοίνωσε η εταιρεία του στο λογαριασμό της στο Twitter. Ο Κάμπραντ πέθανε ήσυχα στην κατοικία του την Κυριακή, αναφέρει η εταιρεία. 

Ίδρυσε την IKEA το 1943, όταν ήταν μόλις 17 ετών, όμως η μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας ήρθε το 1956, όταν έγινε η πρωτοπόρος στα έπιπλα επίπεδης συσκευασίας.

Η ιδέα τού ήρθε καθώς παρακολουθούσε έναν εργαζόμενο να αφαιρεί τα πόδια από ένα τραπέζι για να το χωρέσει μέσα στο αυτοκίνητο ενός πελάτη και συνειδητοποίησε ότι η εξοικονόμηση χώρου σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων.

Το όνομα ΙΚΕΑ προέρχεται από τα αρχικά: του του ονόματός του (Ingvar Kamprad), της οικογενειακής φίρμας επίπλων (Elmtaryd) και του χωριού όπου γεννήθηκε (Agunnaryd). 


Τα καταστήματα της IKEA αποδείχτηκαν μια ιδιαίτερα δημοφιλής και επικερδής επιχείρηση που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική. Σήμερα έχουν περί τους 190.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και τζίρο που φτάνει τα 38 δισ. ευρώ.

Αν και η περιουσία του Κάμπραντ ήταν πολύ μεγάλη, ο ίδιος επέλεγε να ζει πολύ απλά χωρίς υπερβολές και επέμενε σε αυτό ως το τέλος της ζωής του. Τη θέση του στην εταιρεία την άφησε πριν από μερικά χρόνια στους τρεις γιούς του.

Τελευταία είχε έλθει στο φως το σκοτεινό, φιλοναζιστικό παρελθόν του Ινγκβαρ Κάμπραντ. Κατά τα νεανικά του χρόνια είχε δείξει συμπάθεια για τους Ναζί, την οποία διατήρησε ως μέλος ναζιστικών οργανώσεων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος, σε βιβλίο για τη ζωή του, αναφέρει ότι ήταν στενός φίλος με ένα γνωστό ναζιστή ακτιβιστή και πως την περίοδο 1942-1945 συμμετείχε σε οργάνωση που εκείνος είχε ιδρύσει. Τις πράξεις του αυτές τις χαρακτήρισε ως «νεανικές ανοησίες», ενώ παραδέχτηκε πως ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε στη ζωή του.

Πηγές: Στοιχεία από protagon.gr, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου