19 Ιανουαρίου 2018

FAZ: Οι Βρυξέλλες επαινούν τη μείωση των κόκκινων δανείων

Στο μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων, που συνεχίζει να ταλανίζει τις ελληνικές τράπεζες, εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σε άρθρο με τίτλο «Οι Βρυξέλλες επαινούν τη μείωση των κόκκινων δανείων - Ωστόσο παραμένουν επισφαλή δάνεια ύψους 950 δις ευρώ» και το οποίο αναφέρεται καταρχήν στη συνολική ευρωπαϊκή εικόνα, η εφημερίδα σημειώνει: «Το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε πέρσι στα 950 δις ευρώ στα μέσα του έτους. Παραμένει ωστόσο πολύ υψηλό σε προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Ιταλία
»

Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ τα οποία παρουσίασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για το Ευρώ κοινοτικός Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις μαζί με μια «έκθεση προόδου» της υπηρεσίας του για τη μείωση των τραπεζικών ρίσκων στην ΕΕ. Την έκθεση είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Γενικότερη πολιτική γραμμή τους είναι ότι η κοινή αντιμετώπιση των τραπεζικών κινδύνων -π.χ. μέσω μιας ενιαίας εγγύησης καταθέσεων- μπορεί να υπάρξει μόνον όταν μειωθούν περαιτέρω τα ρίσκα.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό των κόκκινων επί του συνολικού όγκου των δανείων μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους από το 5,6% στο 4,6%. 

Με μια υποχώρηση από το 47,2% στο 46,9%,η μείωση στην Ελλάδα ήταν περιορισμένη. «Ο Ντομπρόβσκις το αιτιολόγησε λέγοντας ότι η Ελλάδα μόλις τώρα βγαίνει με αργό ρυθμό από τη σοβαρή οικονομική κρίση», σημειώνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι αντιστρόφως αυτό σημαίνει ότι η αισθητή μείωση που παρατηρείται στην υπόλοιπη ΕΕ οφείλεται στους συνολικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για παράδειγμα στην Κύπρο καταγράφηκε μείωση από το 37,6% στο 33,4%, στην Πορτογαλία από 17,6% σε 15,5% ενώ στην Ιταλία από 16,2% στο 12,2%, σημειώνει η FAZ.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου