17 Ιανουαρίου 2018

DW: Υπάρχει όραμα για τη μεταμνημονιακή εποχή;

Στις μεταρρυθμίσεις και τη θετική πορεία της Ελλάδας αλλά και στην αβεβαιότητα και την έλλειψη οράματος που υπάρχει για το μέλλον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αναφέρονται τα σχόλια του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η ανταπόκριση από την Αθήνα του Γκερντ Χέλερ στην Hannoversche Allgemeine Zeitung εστιάζει στην αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει: «Για πολύ καιρό η Ελλάδα θεωρούνταν μια χαμένη υπόθεση. Παρά τα νέα πακέτα βοήθειας η χώρα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Είναι ειρωνεία της τύχης ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει τώρα υπό τον αριστερό λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα . Διότι δεν είναι άλλος από τον Τσίπρα ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του να ‘σκίσει' τα μνημόνια, να σταματήσει την αποπληρωμή των δανείων και να διώξει για πάντα από την Αθήνα τη μισητή Τρόικα. Αυτά έμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ακόμη χειρότερα: αφότου ο Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός του των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό, δεν τους έμενε καμία άλλη επιλογή παρά η άνευ όρων συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις των δανειστών».

Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στην πολιτική που ακολουθεί και πως «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αδιάφορο στους δανειστές, ωστόσο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πρόβλημα, όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο». Τότε, διερωτάται η εφημερίδα, «τι θα κάνει ο Τσίπρας, θα πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις;… Δεν θα ήταν φρόνιμο να πράξει κάτι τέτοιο διότι δεν θα είναι μόνο οι δανειστές που θα παρακολουθούν τη χώρα. Κυρίως οι αγορές θα παρακολουθούν την Αθήνα. Καταθέτες και επενδυτές θα εξετάσουν επακριβώς εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης. Εάν η Ελλάδα υιοθετήσει και πάλι τις παλιές κακές συνήθειες τότε θα χαθεί η εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο κερδήθηκε αλλά και η πρόσβαση στις αγορές». 

Και οι επόμενες γενιές θα επωμιστούν το βάρος των δανείων

Το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας 

Στο πολιτικό μέλλον της Ελλάδας αναφέρεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, το οποίο έχει τον τίτλο «Μια χώρα δίχως όραμα» και αναφέρει: «Ο Τσίπρας τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται «σε απόσταση αναπνοής» από την ελευθερία. Υπόσχεται πως μετά θα υπάρξει τέλος στις περικοπές και την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών. Ο Τσίπρας θα ήταν ευχαρίστως ο άνθρωπος που θα έκανε αυτό το ιστορικό βήμα. Δεν αποκλείεται και ίσως μάλιστα να ανακάμψουν τα ποσοστά του. Μόνο τι θα ακολουθήσει;»

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Όλη του η προοπτική περιστρέφεται γύρω από το τέλος της Τρόικας. Δεν αναφέρεται στο πως θα συνεχιστεί η κατάσταση. Έχει ο Τσίπρας όραμα για τα επόμενα χρόνια; Η χώρα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος και μετά τον Αύγουστο. Ναι, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Όμως αυτά είναι τα πρώτα εύθραυστα σημάδια. Η κατεύθυνση είναι σωστή ωστόσο η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι Έλληνες κατάφεραν πολλά, αλλά απομένει ένας δύσκολος δρόμος».

«Ελευθερία για την Ελλάδα;»

«Ελευθερία για την Ελλάδα;» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 2015 και τις υποσχέσεις που τότε δόθηκαν, αλλά στη συνέχεια δεν τηρήθηκαν, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός ο οποίος απελευθέρωσε τη χώρα από τη δυσάρεστη όσο και αποτελεσματική επιτήρηση των ξένων. Η φήμη ότι θα μπορούσε να είναι αυτός που θα διώξει τους ξένους επιτηρητές, θα είναι η ιστορία επιτυχίας που ελπίζει να του δώσει ώθηση για τις επόμενες εκλογές. 

Θα μπορούσε πράγματι να γίνει κάτι τέτοιο διότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που δεν θα είχε συμφέρον από ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Η χώρα συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη, αλλά επειδή η αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων τοποθετείται στο απώτερο μέλλον, θα γίνει και πάλι πρόβλημα όταν ο Τσίπρας και άλλοι σημερινοί πολιτικοί δεν θα παίζουν πλέον ρόλο στην ενεργό πολιτική».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου