25 Ιανουαρίου 2018

Κάλεσμα της Πιονγιάνγκ για ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου!

Σε μία εξαιρετικά σπάνια ανακοίνωση προέβη την Πέμπτη το βορειοκορεατικό καθεστώς, καλώντας όλους «τους Kορεάτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό» να κάνουν ένα καθοριστικό «βήμα μπροστά», επιδιώκοντας την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου χωρίς τη βοήθεια τρίτων χωρών, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Η ανακοίνωση ζητά από όλους τους Κορεάτες του βόρειου και του νότιου τμήματος της χερσονήσου να «προάγουν την επικοινωνία, τα ταξίδια και τη συνεργασία μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας», τονίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να «διαλύσει» οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο στην ενοποίηση των δύο κορεατικών κρατών.

Η σχέση των δύο «άσπονδων» κρατών βρίσκεται σε φασή αποκλιμάκωσης το τελευταίο διάστημα, μετά την προσέγγιση τους με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 9 Φεβρουαρίου μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα στη Νότια Κορέα. 

Σημείωνεται ότι Η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει στην αποστολή ομάδας περίπου 230 ανθρώπων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στην πόλη Πιονγκτσάνγκ στη Νότια Κορέα. Μάλιστα, έχουν συμφωνήσει οι αθλητές τους να παρελάσουν υπό κοινή σημαία στην τελετή έναρξης της μεγάλης αθλητικής οργάνωσης.


Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να «συνεργαστούν ενεργά» κατ' αρχήν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατόπιν να συζητήσουν μέτρα για την εκτόνωση των μεταξύ τους εντάσεων σε στρατιωτικό επίπεδο. Και όλα αυτά παρά τη σχεδόν μόνιμη ένταση ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ, η οποία έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Και κάποια ιστορικά στοιχεία
από τη Βικιπαίδεια 

Το 1910, η Κορέα προσαρτήθηκε από την Ιαπωνική Αυτοκρατορία. Μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η Κορέα διαιρέθηκε σε δύο ζώνες κατά μήκος του 38ου παραλλήλου από την Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα την κατοχή του βορρά από τους Σοβιετικούς και του νότου από τους Αμερικανούς. Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση απέτυχαν, και το 1948, σχηματίστηκαν ξεχωριστές κυβερνήσεις: η σοσιαλιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στο βορρά και η καπιταλιστική Δημοκρατία της Κορέας στο νότο. Η εισβολή που πραγματοποιήθηκε από την Βόρεια Κορέα είχε ως αποτέλεσμα τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Η Κορεατική Συμφωνία Ανακωχής έφερε κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν υπεγράφη καμία συμφωνία ειρήνης.

Η Βόρεια Κορέα (επίσημα Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας έχει έκταση 120.540 τ.χλμ. και πληθυσμό 25,6 εκατ. κατοίκους. Πρωτεύουσά της και μεγαλύτερη πόλη είναι η Πιονγιάνγκ.

Η Νότια Κορέα, επίσημα Δημοκρατία της Κορέας έχει συνολική έκταση 100.284 τ.χλμ (αντίστοιχη με το 75% της έκτασης της Ελλάδας). Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 51,6 εκατ. κατοίκους. Είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου. Αναλογικά με τη Βόρεια Κορέα, η Νότια είναι μικρότερη σε έκταση, αλλά πολύ μεγαλύτερη σε πληθυσμό. Περίπου ο μισός πληθυσμός της Νότιας Κορέας ζει μέσα ή κοντά στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, τη Σεούλ.

Τα σύνορα μεταξύ Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και Δημοκρατίας της Κορέας ορίζει μια αποστρατικοποιημένη ζώνη. 

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr , el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου