24 Ιανουαρίου 2018

DW: Αναζητώντας απαντήσεις στο Νταβός

Αμφιβολίες και ερωτηματικά στην πρεμιέρα του Νταβός. Η παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ προβληματίζεται για την πορεία της παγκοσμιοποίησης, τις ανισότητες, αλλά και τις αυξανόμενες τάσεις εθνικισμού και απομονωτισμού. 
Από τη Deutsche Welle:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Υπό κανονικές συνθήκες η είδηση αυτή θα προκαλούσε πανυγηρισμούς. Αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται ιδιαίτερα εγκρατής και προβληματισμένη. "Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι πιο ισορροπημένη και δίκαια κατανεμημένη, όχι μόνο μεταξύ των χωρών, όπως συνέβη τις περασμένες δεκαετίες, αλλά και στο εσωτερικό της κάθε χώρας", προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Για 48η χρονιά η παγκόσμια οικονομική ελίτ συναντάται στο Νταβός. Όπως πάντα οι συμμετέχοντες ομονοούν στην εκτίμηση ότι η παγκοσμιοποίηση και τα ανοιχτά σύνορα προσφέρουν ευκαιρίες για ευημερία και δημιουργία νέου πλούτου. Ωστόσο, θέτουν πλέον επιτακτικά ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα: Πώς μπορεί η παγκοσμιοποίηση να γίνει πιο δίκαιη; Πώς αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι ανισότητες; Πώς μπορεί ο καπιταλισμός να "προστατέψει τον εαυτό του"; Η άνοδος του εθνικισμού και του προστατευτισμού, η γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στις "ελίτ", το Brexit, αλλά και η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ προκαλούν προβληματισμό. "Σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες οι ψηφοφόροι αμφισβητούν την ικανότητα του πολιτικού κατεστημένου να διασφαλίσει δίκαιες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας" προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ. 


Υπέρ της παγκοσμιοποίησης η Ινδία

Ανοίγοντας τις εργασίες του Νταβός ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εγκωμίασε την πορεία και τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ανοιχτά σύνορα, αλλά παραδέχθηκε ότι για πολλούς η παγκοσμιοποίηση "έχει χάσει τη γοητεία της". Για τον πρόεδρο της Ελβετίας Αλέν Μπερσέ "η προσδοκία ότι οι αγορές μπορούν να ρυθμίσουν τα πάντα οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα". 

Ο βρετανός οικονομολόγος Γκάι Στάντινγκ θεωρεί πάντως ότι οι πολιτικοί είναι συνυπεύθυνοι γι αυτή την εξέλιξη. "Η εταιρική φορολογία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 20 χρόνια και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο μετά την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ", τονίζει. Πρόκειται για ένα σύστημα έμμεσης επιδότησης των επιχειρήσεων, επισημαίνει, που προκαλεί υψηλότερα ελλείμματα, τα οποία με τη σειρά τους επιφέρουν περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, καθώς και στις επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές. "Τα τελευταία 30 χρόνια το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων έχει παγώσει", αναφέρει ο βρετανός οικονομολόγος.

Όσο αυτονόητα συμπίπτουν οι συμμετέχοντες στο συμπέρασμα ότι κάτι πρέπει να γίνει, τόσο εύκολα διαφωνούν για το τί μπορεί να είναι αυτό το "κάτι". Κάποιοι εστιάζουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, άλλοι πιστεύουν ότι επιβάλλεται, εδώ και τώρα, να θεσπιστούν πιο αυστηροί κανόνες, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που βλέπουν θετικά τις αυξανόμενες τάσεις απομονωτισμού. 

Ο επικεφαλής της Dow Chemical Άντριου Λιβέρις, που έχει διατελέσει και σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, περιγράφει το δίλημμα ως εξής: "Για πρώτη φορά καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα, εάν είμαστε μία εταιρία παγκόσμιας εμβέλειας με έδρα στις ΗΠΑ ή μία αμερικανική εταιρία με παγκόσμια δραστηριότητα. Μέχρι σήμερα δεν χρειαζόταν να προβληματιστούμε ιδιαίτερα επ΄αυτού, γιατί απλούστατα πηγαίναμε όπου βρίσκαμε τις καλύτερες προοπτικές".

Η "στρατηγική" Τραμπ

Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία για έναν επιχειρηματικό κολοσσό όπως η Dow Chemical, που πραγματοποιεί τα 2/3 του τζίρου της εκτός ΗΠΑ. Αλλά τί πιστεύει ο Άντριου Λιβέρις για την εμπορική πολιτική του αμερικανού προέδρου, ο οποίος μάλιστα προ ημερών επέβαλε εμπορικούς δασμούς σε εισαγόμενα ηλιακά πάνελ στηρίζοντας μονομερώς τις αμερικανικές εταιρίες του κλάδου; "Ως μία αμερικανική εταιρία παγκόσμιας εμβέλειας που όμως υπάγεται εν μέρει στη δικαιοδοσία άλλων χωρών, αποκτούμε μεγαλύτερη επιρροή", υποστηρίζει ο Λιβέρις. Και αυτό γιατί πολλοί "ανησυχούν πλέον για τις ΗΠΑ. Και ανησυχούν γιατί ξέρουν ότι αν δεν δώσουν μία ευκαιρία στις αμερικανικές εταιρίες, δεν θα έχουν κι εκείνοι ευκαιρίες στις ΗΠΑ. (...) Ίσως αυτή να είναι τελικά η τακτική του Ντόναλντ Τραμπ..."

Αντρέας Μπέκερ, Γιάννης Παπαδημητρίου 

Πηγή: Deutsche Welle (24.01.2018)

Κάποια ακόμη στοιχεία από δυο άλλα δημοσιεύματα στη Deutsche Welle. Δυο αποσπάσματα, στη συνέχεια: 


Ο Τραμπ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Νταβός

... Και ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Με την ανακοίνωση της πρόθεσής του να επισκεφθεί το επιφανέστερο οικονομικό φόρουμ του κόσμου, ο ιδρυτής του Κλάους Σβαμπ χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να συνέλθει στο άκουσμα της είδησης. Κανείς δεν πίστευε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο υπέρμαχος της πολιτικής «America first» και πολέμιος της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου, θα επισκεπτόταν την ελβετική πόλη στις Άλπεις.

Κι όμως ο Τραμπ θα πάει στο Νταβός και όλα πλέον στρέφονται γύρω από τον 71χρονο πολιτικό...

Πηγή: http://p.dw.com/p/2qvop (17.01.2018) 


Tι αναμένουμε από το Νταβός; 

«Ένα κοινό μέλλον σε έναν διαιρεμένο κόσμο» είναι το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός... «Εδώ συζητάμε για το εμπόριο, το περιβάλλον, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το φορολογικό σύστημα και θέματα ανταγωνισμού και είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ» δηλώνει ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος της διεθνούς διοργάνωσης...

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την Αφρική θα συμμετάσχουν δέκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, από τη Μέση Ανατολή εννέα και από τη Λατινική Αμερική έξι. Ακόμη στο Νταβός θα μεταβούν οι επικεφαλής 40 διεθνών οργανισμών όπως των ΗΕ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και της Greenpeace και της Oxfam... 

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θεωρείται παραδοσιακά ένας χώρος στον οποίο συναντάται η παγκόσμια οικονομική ελίτ ωστόσο προσφέρεται ώστε να συζητηθούν και άλλα θέματα όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων, η ανεργία, η κατανομή του πλούτου. Ανάμεσα στους 3.000 συμμετέχοντες είναι και πολλοί επιστήμονες, μεταξύ αυτών και δώδεκα νομπελίστες.

Η συνάντηση στο Νταβός έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες διεθνείς συνόδους κορυφής. Δεν εκδίδονται ανακοινωθέντα τα οποία απαιτούν προηγούμενες χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.

Πηγή: http://p.dw.com/p/2rHV9 (22.01.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου