18 Ιανουαρίου 2018

Γκρέμισαν τον Phylax από το βάθρο του

Η αρχική εντύπωση ήταν ότι το άγαλμα του Phylax έπεσε από το βάθρο του εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην Αττική. Όμως ο Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, Δημήτρης Χατζηδάκης, καταγγέλει ότι κουκουλοφόροι τον «γκρέμισαν».

Το άγαλμα Phylax είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε μέρος των κατοίκων της περιοχής. Προσπάθειες απομάκρυνσης του αγάλματος, ακόμη και βανβαλισμοί, έχουν γίνει στο προσφατο παρελθόν. Τώρα οι "κακές γλώσσες" λένε ότι "ο φτερωτός Phylax πέταξε, με τη βοήθεια του ανέμου, αλλά προγειώθηκε ανώμαλα"!.

«Ανθρώπινο χέρι και όχι οι άνεμοι, έριξαν το άγαλμα από τη θέση του» λέει ο Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου. «Είχαν ένα μεγάλο φορτηγό και απείλησαν τον καντινιέρη πριν ρίξουν το άγαλμα, λέγοντάς του, πως αν μιλήσει θα του κάψουν την καντίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε: «Στην αρχή μιλούσα για σκοταδισμό. Τώρα πλέον, λέω ότι λειτουργεί το παρακράτος. Οι δράστες φορούσαν κουκούλα τρομοκράτη». «Το περιστατικό συνέβη στις 3 τα ξημερώματα κι εγώ ενημερώθηκα στις 4», πρόσθεσε ο Δήμαρχος. 

Ο Phylax πριν την πτώση του

Για το συμβάν μίλησε στο kathimerini.gr και ο δημιουργός του έργου, γλύπτης, Κωστής Γεωργίου, οποίος χαρακτήρισε ακραία και τοξική ενέργεια τον βανδαλισμό του γλυπτού: «Αυτή η ακραία ενεργεία, είναι ένα πραγματικά θλιβερό γεγονός, τόσο για τον βανδαλισμό του γλυπτού όσο και για την προσβολή του πλαισίου της ελευθερίας, στο οποίο υποτίθεται ότι ζούμε. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί ενέργειες αυτού του τύπου είναι τοξικές και μοιάζουν με μολυσματικό ιό ο οποίος εύκολα μπορεί να προσβάλλει το σύνολο», είπε χαρακτηριστικά.

Στενός συνεργάτης του Δημάρχου αποκάλυψε ότι, γύρω στις τρεις τα ξημερώματα ένα φορτηγό χωρίς πινακίδες έφτασε στο σημείο που βρισκόταν το άγαλμα και από αυτά κατέβηκαν περίπου 15 κουκουλοφόροι. Χρησιμοποιώντας σχοινιά, τράβηξαν το άγαλμα και το πέταξαν κάτω από το βάθρο του, ενώ απείλησαν και τον άνθρωπο που διατηρεί καντίνα λίγα μόλις μέτρα από το σημείο, για να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου μάζεψε το άγαλμα από το σημείο, το οποίο έχει σπάσει σε πολλά σημεία και βρίσκεται σε επαφή με τον γλύπτη, προκειμένου να επιστραφεί το άγαλμα στο ατελιέ του και να επισκευαστεί.

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση
27 Δεκεμβρίου 2017 Βανδάλισαν το γλυπτό PHYLAX στο Παλαιό Φάληρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου