29 Ιανουαρίου 2018

Κύπρος: Αναστασιάδης και Μαλάς στον β' γύρο

Δεδομένου ότι η πρώτη θέση, με βάση τις δημοσκοπήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν ήδη εξασφαλισμένη από τον Νίκο Αναστασιάδη, ουσιαστικός νικητής στην χθεσινή αναμέτρηση του 1ου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ήταν ο Σταύρος Μαλάς που πήρε το δεύτερο εισιτήριο για το 2ο γύρο. Μεγάλος χαμένος ο Νικόλας Παπαδόπουλος που έμεινε στην τρίτη θεση.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων παγκύπρια, τα αποτελέσματα είναι τα εξής: Ν. Αναστασιάδης: 35.5%, Στ. Μαλάς: 30.25%, Ν. Παπαδόπουλος: 25.74%, Χρ. Χρίστου: 5.65% και Γ. Λιλλήκας: 2.18%.

Στην περίπτωση των προεδρικών εκλογών της Κύπρου «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Η χθεσινή αναμέτρηση δεν ανέδειξε, όπως αναμενόταν, νέο πρόεδρο. Ο νέος πρόεδρος για την πενταετία 2018- 2023 θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή , 4 Φεβρουαρίου. Θα αναμετρηθούν, όπως και το 2013 ο πρόεδρος Αναστασιάδης, που υποστηρίζεται βασικά από τον ΔΗΣΥ και ο Σταύρος Μαλάς, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Το 2013 στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει ποσοστό 45,46% και ο Σταύρος Μαλάς 26,91%. Στον δεύτερο γύρο εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48% έναντι 42, 52% του Σταύρου Μαλά.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο ο Ν. Αναστασιάδης και πάλι «έκοψε πρώτος το νήμα» με 35,5% και ο Στ. Μαλάς ήρθε δεύτερος με 30,3%. Και οι δύο υπερέβησαν τα ποσοστά των κομμάτων, που τους υποστηρίζουν, στις βουλευτικές εκλογές 30,68%, (ΔΗΣΥ) και ΑΚΕΛ 25,67%.

Τρίτος «νικητής» των χθεσινών εκλογών υπήρξε η αποχή, η οποία ξεπέρασε το 28%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το 17% στις προεδρικές εκλογές του 2013.

«Μεγάλος χαμένος» των εκλογών είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από τις αρχές Ιουνίου και επαγγέλθηκε μια «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίχθηκε από το κόμμα του, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι οι ψηφοφόροι προτίμησαν τους Αναστασιάδη και Μαλά, οι οποίοι έχουν σαφή θέση υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως μορφή λύσης του Κυπριακού. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών «αποτελούν ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας των τελευταίων πέντε χρόνων». Επίσης, εξέφρασε ετοιμότητα για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους, τονίζοντας ότι «αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας». 

Ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, κατέδειξε ότι «μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ζητεί μία νέα ελπιδοφόρα αλλαγή». «Βάζουμε τέλος στους διχασμούς τους παρελθόντος» είπε και διαβεβαίωσε ότι με υπευθυνότητα, σύνεση και συναίνεση, θα επιδιώξει τη λύση του Κυπριακού για επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου.

Πηγή: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου