28 Ιανουαρίου 2018

Ποια είναι η θέση της ΝΔ στο Σκοπιανό;

Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη για το Σκοπιανό; Παρά τις τόσες τον τελευταίο καιρό δηλώσεις τους, που περιορίζονται βασικά στην κριτική της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού της εταίρου, το ερώτημα παραμένει.
 
Και το ερώτημα είναι απλό: Αποδέχεται η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης μια  σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" και θα ισχύει έναντι όλων; Ή έχει κάποια αλλη πρόταση; 

Ποιο συγκεκριμένα αποδέχεται η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ένα από τα πέντε ονόματα [Νέα Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη, Μακεδονία (Σκόπια)] που, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί, προτείνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς; Προφανώς αυτά είναι και εκείνα που διαπργματεύονται οι κυβερνήσεις των δυο χωρών. 

Αλλά ας δούμε τι κυρίως αναφέρουν στις τελευταίες δηλώσεις τους η ΝΔ και ο αμφιταλαντευόμενος πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης:

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωση που ένανε μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου. Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους Πολιτικούς Αρχηγούς, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων...

Η διαπραγμάτευση έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος...
Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. Αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εν τέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει πριν από λίγες μέρες. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευθεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του. Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι, ούτε για συνενόχους».


Τι μας είπε ο κ. Μητσοτάκης; Ότι για συγκεκριμένους λόγους δεν συμφωνεί με τη διαπραγματευτική τακτική του κ. Τσίπρα. Δεν μας είπε όμως τίποτα ουσιαστικό για τη θέση τη δική του και του κόμματός του.

Δυο μέρες νωρίτερα. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο Νταβός, στη δήλωση που έκανε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«...Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική “τεμαχισμού” των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε....
Κατά τα λοιπά επιφυλασσόμαστε για νέα αξιολόγηση της κατάστασης, όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό». 


Μια από τα ίδια. Τη νέα αξιολόγηση της κατάστασης, μετά και την ενημέρωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την περιμένουμε ακόμη.

Την Περασμένη Κυριακή 21 Ιανουαρίου, αμέσως μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση που ένανε μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία...». 

Εδώ μάλλον ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε κάποια πρόσθετα ερωτηματικά. Γιατί η άποψη όσων οργάνωσαν το συλλαλητήριο είναι γνωστή: Όχι στον όρο "Μακεδονία" στην όποια σύνθετη ή μη ονομασία της πΓΔΜ. Το ερώτημα που προέκυψε: Εκτός από την ευαισθησία συμμερίζεται και την άποψη αυτή ο κ. Μητσοτάκης;

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, είχε εκδοθεί η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε επί μια ώρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που έχουν οι πολίτες: Υπάρχει ή όχι ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό; Από το γεγονός ότι δεν απάντησε σε αυτό το βασικό ερώτημα, αλλά και από το σύνηθες διχαστικό ύφος του, γίνεται ξεκάθαρο ποιος αντιμετωπίζει ανεύθυνα, επιπόλαια και τυχοδιωκτικά ακόμη και τα εθνικά θέματα». 


Ωραία, ας δεχθούμε ότι δεν υπάρχει ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό. Η πρόταση που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΛ έχουν διαφορετική πρόταση (αν έχουν!). Όμως εμείς θα θέσουμε το ίδιο ερώτημα στη ΝΔ, που όπως ισχυρίζεται αντιμετωπίζει υπεύθυνα και σοβαρά τα εθνικά θέματα: Έχει η Νέα Δημοκρατία πρόταση για το Σκοπιανό; Και αν ναι, ποια επιτέλους είναι αυτή; Δεν νομίζει ότι πρέπει να απαντήσει στο βασικό αυτό ερώτημα που έχουν οι πολίτες; 

afirimeno.com

Στοιχεία για τις δηλώσεις: από nd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου