23 Ιανουαρίου 2018

Η μαύρη και η γκρίζα λίστα της ΕΕ με τις χώρες των φορολογικών παραδείσων

Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες η ΕΕ άρχισε να αποφέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Από τις 17 χώρες της «μαύρης» λίστας που είχε καταρτήσει η ΕΕ οι 8 δέχθηκαν να συνεργαστούν, έτσι σήμερα οι χώρες αυτές βγαίνουν από τη μαύρη λίστα. Στις 47 χώρες της «γκρίζας» λίστας της ΕΕ, έχει δοθεί προθεσμία για συμμόρφωση μέχρι το τέλος του 2019, διαφορετικά θα μεταφερθούν στη μαύρη λίστα.

Σχετικά αποσπάσματα απο δυο άρθρα, το ένα στη Deutsche Welle και το άλλο στη Ναυτεμπορική, στη συνέχεια:

Πρόοδος στη μάχη κατά των φορολογικών παραδείσων

από τη Deutsche Welle 

Από τις 17 τρίτες χώρες και επικράτειες που είχαν συμπεριληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου σε μια μαύρη λίστα της ΕΕ επειδή αρνούνταν να συνεργαστούν με τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών, οι 8 έκαναν πίσω αποδεχόμενες τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σήμερα Τρίτη, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών ECO-FIN μετά από σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφαίρεσε από τον κατάλογο τον Παναμά, τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τυνησία, τη Μογγολία, το Μπαρμπάντος, τη Γρενάδα και το Μακάο. Οι εν λόγω χώρες ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συνεργασία με την ΕΕ στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι οποίες κρίθηκαν ικανοποιητικές από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Για τις χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων, όπως ο αποκλεισμός τους από χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, ενώ δεν θα περνούν μέσα από το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα κοινοτικά χρήματα. 
Επιπλέον τα κράτη μέλη επιβάλλουν και εθνικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων η ενισχυμένη παρακολούθηση ορισμένων συναλλαγών και οι έλεγχοι φορολογούμενων στην ΕΕ που επωφελούνται ή χρησιμοποιούν τις δομές των χωρών αυτών. 


Οι χώρες της μαύρης και της γκρίζας λίστας της ΕΕ
στοιχεία από Ναυτεμπορική

Στη «μαύρη» λίστα

Μετά την αφαίρεση σήμερα των 8 χωρών που δέχθηκαν να συνεργαστούν, αλλά θα παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η τήρηση των δεσμεύσεων, παραμένουν στη «μαύρη» λίστα άλλες 9 χώρες, οι οποίες δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής θετικά. 

Αυτές οι 9 χώρες είναι:

Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νησιά Μαρσάλ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Αμερικανική Σαμόα, Αγία Λουκία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Τα «γκρίζα» κράτη 

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο ΕCOFIN εκτός από τη «μαύρη λίστα» ενέκρινε και μια «γκρίζα λίστα» 47 χωρών, οι οποίες δεν τηρούν όλες τις προϋποθέσεις φορολογικής συνεργασίας που έχουν τεθεί σε διεθνές επίπεδο. 


Πρόκειται για τις εξής χώρες: 

Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αρούμπα, Μπελίζ, Βερμούδες, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Πράσινο Ακρωτήρι, Νησιά Κεϊμάν, Νησιά Κουκ, Κουρασάο, Νησιά Φερόε, Φίτζι, ΠΓΔΜ, Γροιλανδία, Γκουέρνσεϊ, Χονγκ Κονγκ, Νήσος Μαν, Τζέρσεϊ, Τζαμάικα, Ιορδανία, Νήσος Λαμπουάν, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Μαλδίβες, Άγιος Μαυρίκιος, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νάουρου, Νέα Καληδονία, Νίου, Ομάν, Περού, Κατάρ, Άγιος Βικέντιος-Γρεναδίνη, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σουαζιλάνδη, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουρουγουάη, Βανουάτου, Βιετνάμ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα «γκρίζα» κράτη περιλαμβάνονται και αρκετά Βαλκανικά (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία) καθώς και η Τουρκία.

Στις παραπάνω 47 χώρες έχει δοθεί διορία μέχρι το τέλος του 2018 και 2019, ανάλογα με την περίπτωση, να τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις. Με βάση τη στάση που θα κρατήσουν θα κριθεί αν θα πρέπει να βγουν από την «γκρίζα λίστα» ή αν θα ενταχθούν στη «μαύρη λίστα».

Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle και naftemporiki.gr
(Και τα δυο δημοσιεύματα τα υπογράφει ο Νίκος Μπέλλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου