29 Ιανουαρίου 2018

Φράτσερ: Κούρεμα χρέους φέτος αλλά με άλλο όνομα

Ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW εκτιμά ότι θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους εντός του 2018, απλώς θα λέγεται «αναδιάρθρωση». Αναφέρει δε ότι η Ελλάδα «έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις».
Από τη Deutsche Welle: 

Θα γίνει απομείωση του ελληνικού χρέους εντός του 2018, εκτίμησε ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW. Σε εκτενέστατη συνέντευξή του στον δημοφιλή νεανικό ιστότοπο jungundnaiv.de, που προσεγγίζει τα πολιτικά θέματα με εναλλακτικό, κατά κανόνα χαλαρό ύφος, ο κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής «συχνά τέθηκαν όροι που έπληξαν σημαντικά τους ανθρώπους. (…) Σε αυτό το σημείο έχουν γίνει λάθη». Επισήμανε όμως ότι «από την άλλη έγιναν και πολλά σωστά πράγματα», αναφέροντας τις έξωθεν πιέσεις για βελτίωση των προβληματικών φοροεισπρακτικών μηχανισμών στην Ελλάδα.

Κατά τη γνώμη του «ήταν απόλυτα σωστό» το στοιχείο ότι τα δάνεια χορηγήθηκαν υπό τον όρο να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις «με το σκεπτικό ότι θα ανακάμψει η οικονομία και οι άνθρωποι θα ξαναβρούν δουλειά».

Ο Μ. Φράτσερ ανέφερε ότι το 2010 ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της. «Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν χορηγήσει με διαφορά τα μεγαλύτερα δάνεια». Όμως ο φόβος, μετά τα όσα προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers στις ΗΠΑ, ότι θα μπορούσε να προκληθεί «συστημική κρίση στην Ευρώπη» οδήγησε στην απόφαση να χορηγηθούν δάνεια στην Ελλάδα «ώστε να μπορέσει να τα επιστρέψει σε αυτές τις τράπεζες. Εκ των υστέρων ήταν τεράστιο λάθος. Οι τράπεζες, κυρίως οι γαλλικές και γερμανικές, αλλά και όλες οι άλλες, θα έπρεπε τότε να είχαν πληρώσει», εκτίμησε ο πρόεδρος του DIW.

«Περισσότερο από το μισό των δανείων που έρρευσαν από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, επέστρεψαν πάλι σε τράπεζες στο εξωτερικό, δηλαδή όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή εμείς ως φορολογούμενοι ξαναβάλαμε τα χρήματα πίσω στις τσέπες των δικών μας τραπεζών Αυτό απλά δεν επιτρέπεται να συμβαίνει».

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις» 

Ο πρόεδρος του DIW Μαρσέλ Φράτσερ
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απάντησε: «Φυσικά (…) Φέτος». Όπως είπε, «θα γίνει κούρεμα χρέους φέτος. Δεν θα ονομαστεί έτσι επειδή η υπόσχεση (σ.σ. της γερμανικής κυβέρνησης και δη του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε) ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα "αναδιάρθρωση", μειώνοντας εν τέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα, λίγο ή πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα».

Όπως επισήμανε ο γερμανός οικονομολόγος, «είναι απόλυτα σαφές. Μπορείς να επιμένεις να μην παρέχεις κούρεμα χρέους στην Ελλάδα, μόνο που έτσι δεν θα πάρεις τίποτα πίσω. Είναι καλύτερα να προσφέρεις τώρα μια μικρή απομείωση χρέους προκειμένου να ορθοποδήσει πάλι (η Ελλάδα), να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο χρέος της».

Κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση των τελευταίων οκτώ ετών, ο Μαρσέλ Φράτσερ ανέφερε: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις. Όχι τα πάντα, αλλά πολλά θετικά».

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου