17 Ιανουαρίου 2018

Το νέο αφήγημα: Το σπάσιμο δεσμών από τους δανειστές τον Αύγουστο του 2018

Ορόσημο για την κυβέρνηση ο Αύγουστος του 2018 και η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο, που όμως κάθε άλλο παρά καθαρή θα είναι. Γιατί έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές με πρόσθετα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022. Γιατί παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι την αποπληρωμή του χρέους της. Γιατί δεν θα είναι μόνο οι δανειστές που θα παρακολουθούν τη χώρα, θα προστεθούν και οι αγορές, από τις οποίες πλέον θα δανείζεται και μάλιστα πιο ακριβά.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει το νέο της αφήγημα στην έξοδο από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018. Τι θα κάνει τότε; Θα πάρει πίσω τα μέτρα που επί τρία χρόνια εφαρμόζει; Και οι αγορές, από τις οποίες πλέον θα δανείζεται, πως θα αντιδράσουν;

Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται στους οπαδούς του ότι φέτος τον Αύγουστο η χώρα θα σπάσει τα δεσμά από τα προγράμματα λιτότητας και θα εκδιώξει τους μισητούς δανειστές για πάντα από την Αθήνα. Αλλά αυτό είναι τουλάχιστον αυταπάτη. Γιατί έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές με πρόσθετα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022. «Το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων δανειστών. 248 δις ευρώ κρατούν ευρωπαίοι δανειστές, άλλα 13 δις ευρώ χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της, που με τα σημερινά επιτόκια θα διαρκέσει μέχρι το 2059» έγραφε λίγες μέρες πριν η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τον Δεκέμβρη, στην "Ενδιάμεση εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική", είχε υπενθυμίσει ότι το καθεστώς εποπτείας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρις ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρις ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των επίσημων δανείων που έχει λάβει από χώρες της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στην πολιτική που ακολουθεί αλλά, όπως συχνά ο ίδιος ισχυρίζεται, αναγκάζεται από τους δανειστές να την ακολουθήσει. Τότε, τον Αύγουστο του 2018 «τι θα κάνει ο Τσίπρας, θα πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις;». Είναι το ερώτημα που θέτει μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Hannoversche Allgemeine Zeitung. Και δίνει την εξής απάντηση: «Δεν θα ήταν φρόνιμο να πράξει κάτι τέτοιο διότι δεν θα είναι μόνο οι δανειστές που θα παρακολουθούν τη χώρα. Κυρίως οι αγορές θα παρακολουθούν την Αθήνα. Καταθέτες και επενδυτές θα εξετάζουν επακριβώς εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης. Εάν η Ελλάδα υιοθετήσει και πάλι τις παλιές κακές συνήθειες τότε θα χαθεί η εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο κερδήθηκε αλλά και η πρόσβαση στις αγορές». 

Θα επανέλθουν τον Αύγουστο του 2018

Όμως η κυβέρνηση "δεν το βάζει κάτω". Σήμερα, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν τον Αύγουστο του 2018" ισχυριζόμενο ότι "το απεργιακό δικαίωμα δεν περιστέλλεται", ενώ μόλις προχθές με δική του εισήγηση ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη που περιορίζει δραστικά (καταργεί είπαν τα εργατικά συνδικάτα) το δικαίωμα της απεργίας. 

Γράφει σήμερα, μεταξύ άλλων, η "Αυγή":

«Η ΝΔ επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι είναι εχθρική προς τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας» 
αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης... «Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για την προκήρυξη των απεργιών, που η εφαρμογή της θα έπληττε καίρια το απεργιακό δικαίωμα. Η ΝΔ υπονόμευσε τη μάχη της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»... 

«Σε πείσμα των επιδιώξεων της ΝΔ, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν τον Αύγουστο του 2018. Σε πείσμα των επιδιώξεων της ΝΔ, τα δεδουλευμένα των εργαζομένων θα έχουν προτεραιότητα. Σε πείσμα των επιδιώξεων της ΝΔ, το απεργιακό δικαίωμα δεν περιστέλλεται. Σε πείσμα των επιδιώξεων της ΝΔ, η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές στήριξης της νεανικής εργασίας» υπογραμμίζει, σύμφωνα με την "Αυγή" το υπουργείο Εργασίας. 

Το νέο αφήγημα λοιπόν μόλις άρχισε. Μέχρι τον Αύγουστο έχουμε να ακούσουμε πολλά ακόμη. Μετά; 

Μετά; Προληπτικό πρόγραμμα στήριξης

Για αυτό το μετά υπάρχει ήδη μια επίσημη πρόταση από τον Κεντρικό Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τον Δεκέμβρη, στην "Ενδιάμεση εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική", είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της χώρας, μετά το μνημόνιο, σε ένα «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», για λόγους ασφάλειας και επενδυτικής εμπιστοσύνης. 

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε αναφέρει: «Ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο “προληπτικό πρόγραμμα στήριξης”. Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας...»

Ήταν μια πρόταση που κατ' αρχήν φάνηκε να απορρίπτει (και όχι μόνο) η ελληνική κυβέρνηση: «Ενας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια επιτυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ηδη, όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν», είχε αναφέρει ως απάντηση σε non paper το Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο κυβερνητικό αφήγημα λοιπόν δεν επαρκεί, ενώ ερώτημα παραμένει:
Μετά; Τι μέλλει γενέσθαι;

afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Handelsblatt: «Αυταπάτη το σπάσιμο δεσμών από τους δανειστές
DW: Υπάρχει όραμα για τη μεταμνημονιακή εποχή;
Κυβερνητικές αντιδράσεις στο «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» του Γ. Στουρνάρα

1 σχόλιο:

  1. Από λόγια και αφηγήματα αυτοί οι λαϊκιστές είναι πάντα πρώτοι! Από έργα; μηδέν! Ας προσέχαμε! Ας προσέξουμε τουλάχιστον την επόμενη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή