20 Ιανουαρίου 2018

Χουλιαράκης: Ορατός ο κίνδυνος νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος

Σαφές μήνυμα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη προς την κυβέρνηση. Όπως είπε μετά το τέλος του μνημονίου είναι ορατός ο κίνδυνος «να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες». «Δεν είναι μικρός ο κίνδυνος ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος, ιδιαίτερα καθώς το 2019 είναι εκλογικό έτος» πρόσθεσε.

Οπως υπογράμμισε με νόημα, επειδή βγαίνουμε από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

Μιλώντας, την Πέμπτη το βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου «Κατανοώντας την ελληνική κρίση» στο Ωδείο Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός υπεραμύνθηκε της ανάγκης των προγραμμάτων στήριξης. Οπως είπε «τα προγράμματα ήταν απαραίτητα αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ, βέβαιη».



Οι 4 μεγάλες προκλήσεις

Κατά τον κ. Χουλιαράκη, οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις εφεξής είναι:
  • Η διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος και άρα η ομαλή εκτέλεση προϋπολογισμού,
  • Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης
  • Η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ωστόσο, όπως είπε, θα συμφωνηθούν μετά το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης.
  • Να συμφωνηθεί ο -μετά το πρόγραμμα- μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και κατά το παράδειγμα της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Σημείωσε όμως πως οι δυο αυτές χώρες δεν έχουν πρόβλημα χρέους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για πιο ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα.

Πηγές: iefimerida.gr , skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου