20 Ιανουαρίου 2018

Metron Analysis: Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό θέλει το 61% των Ελλήνων

Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, μέσα από το οποίο θα ληφθεί η τελική απόφαση για μια συμφωνία με τα Σκόπια, δηλώνει το 61% των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Η πλειονότητα των ερωτηθέντων απορρίπτει έναν συμβιβασμό για την ονομασία της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Την ίδια ώρα, σε τροχιά κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας παραμένει η ΝΔ.
 
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για μια ικανοποιητική λύση στο Σκοπιανό, το σκηνικό που διαμορφώνεται από την κοινή γνώμη δείχνει πιεστικό για τους χειρισμούς σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. 

Από την πανελλαδική μέτρηση της Metron Analysis γίνεται εμφανές ότι μια συμφωνία στη βάση και της νέας πρότασης Νίμιτς όχι μόνον δεν τυγχάνει ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά απορρίπτεται με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά από τους ερωτηθέντες. Ενδεικτική των αρνητικών διαθέσεων είναι η απόρριψη από το 77% ακόμη και του ονόματος Nova Makedonija, που είχε ανοίξει τον κύκλο των συλλαλητηρίων του 1992. Αλλα ονόματα που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία συγκεντρώνουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά αποδοκιμασίας.

Πιεστικό κλίμα για την κυβέρνηση δημιουργεί και η τάση που καταγράφεται στην κοινωνική βάση υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος (61%), μέσα από το οποίο θα ληφθεί η τελική απόφαση για μια συμφωνία με τα Σκόπια. Διχασμένη, εξάλλου, εμφανίζεται η 
κοινή γνώνη και ως προς την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, την οποία αποδέχεται το 50% των ερωτηθέντων, κρίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για μια αποδεκτή λύση. 

Σε πολιτικό επίπεδο 

Σε πολιτικό επίπεδο, προκύπτει εκ νέου ότι μια αυτοδυναμία Μητσοτάκη είναι ανοικτή και θα κριθεί στο νήμα, καθώς η ΝΔ εξακολουθεί να κινείται σε εκλογικά επίπεδα (35,4% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος) που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ανάσχεση της πτωτικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των ποσοστών του Αλέξη Τσίπρα, είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπει ουσιαστικές προσδοκίες από την πλευρά της κυβέρνησης για μια ανατροπή σκηνικού.

Διψήφιο ποσοστό αγγίζει το Κίνημα Αλλαγής (9,8%), ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, όπως και ο κύκλος κινητοποιήσεων που άνοιξε για τους πλειστηριασμούς, τις διατάξεις για τις απεργίες κ.ά., προσφέρουν ζωτικό χώρο σε μικρότερα κόμματα όπως η Ενωση Κεντρώων ή εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς όπως η Πλεύση Ελευθερίας.


Πηγή: tanea.gr

Σχετική ανάρτηση:
26 Δεκεμβρίου 2017
Τι αποκαλύπτει δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή ονόματος
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως σύμφωνοι με την αλλαγή ονόματος είναι το 35%, ενώ αντίθετοι το 49%...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου