27 Ιανουαρίου 2018

Αισιοδοξία, στενότητα και ακρίβεια στο Νταβός

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στο Νταβός οι εργασίες του 48ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Την παράσταση έκλεψε η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Από τη Deutsche Welle: 

Οι πλούσιοι και οι ισχυροί αυτού του πλανήτη στριμώχνονται ο ένας δίπλα στον άλλο, κρατώντας τα πανάκριβα κινητά τους ανά χείρας και ελπίζοντας σε μια φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ. Πριν από την άφιξή του Αμερικανού Προέδρου όλοι παραπονούνταν για τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, για τα ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους και για τη στενότητα χώρου. Τώρα όμως αυτά ξεχάστηκαν. Μια φωτογραφία του Τραμπ αξίζει την ταλαιπωρία. Ένας μάλιστα από τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι η οικογένειά του στη Σαουδική Αραβία θέλει οπωσδήποτε μια φωτογραφία και, τι να κάνει, θα στριμωχτεί. 


Ο Αμερικανός Πρόεδρος καταφθάνει εμφανώς ευδιάθετος και συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς του. Μπαίνει σε ένα χώρο στο πίσω μέρος του Συνεδριακού Κέντρου στο Νταβός. Φαίνεται αδιανόητο ότι μέχρι πρότινος ο χώρος αυτός ήταν μια δημόσια πισίνα. Τώρα καλύφθηκε με κομψές πλάκες και χαλιά, για να υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Τραμπ την τελευταία ημέρα της διεθνούς συνάντησης ήταν πάντως μια απογοήτευση. Το κοινό μάλιστα δεν δίστασε να τον αποδοκιμάσει όταν κάποια στιγμή επιχείρησε να απαντήσει στη μοναδική ερώτηση που επετράπη και ήταν του Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Επέκρινε για άλλη μια φορά τα μίντια και η αποδοκιμασία ήταν άμεση.

Όμως το Νταβός φέτος ήταν και πολλά άλλα εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ. Προσήλθαν πάνω από 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ οι σύνεδροι ανήλθαν στις 3.000. Ούτε ένας παραπάνω. Εδώ δεν συμμετέχει όποιος θέλει πληρώνοντας συνδρομή. Στο Νταβός συμμετέχει όποιος τον καλούν. Και είναι ένα μικρό θαύμα οργάνωσης πως στο μικρό αυτό χώρο συνυπάρχουν οι πλούσιοι και ισχυροί του πλανήτη με τις πολυάριθμες συνοδείες τους. 

Δείπνο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με επιχειρηματίες 

Ο εκατομμυριούχος και το γραφείο του

Όποιος ψάχνει ανέσεις στο Νταβός θα απογοητευθεί. Όλα είναι στενά και πανάκριβα. Μια ντοματόσουπα κοστίζει 28 ελβετικά φράγκα, αν όχι περισσότερο. Στα ξενοδοχεία νοικιάζεται κάθε ελεύθερος χώρος. Ακόμα και τουαλέτες έχουν μετατραπεί σε γραφεία συνομιλιών! Όποιος καταφέρει να βρει χώρο να νοικιάσει, στον οποίο προηγουμένως χωρούσε μόλις ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, θεωρείται πολύ τυχερός. Ένας εκατομμυριούχος είχε νοικιάσει ως γραφείο ένα τέτοιο χώρο.

«Δεν είναι διασκεδαστικό, αλλά που μπορώ να συναντήσω τόσους πολλούς επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» λέει ο πρόεδρος ενός μεγάλου ομίλου επιχειρήσεων που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Στον Νταβός δεν πηγαίνουν όμως μόνο επιχειρηματίες, αλλά και επιστήμονες καθώς και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται βέβαια η οικονομία και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε αισιόδοξη, δηλώνοντας πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες πολιτικές κρίσεις.

Τέλος, η κλιματική αλλαγή εκτιμήθηκε ως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Τις πρώτες μέρες το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι σεξουαλικές και οικονομικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Το 21% των συμμετεχόντων φέτος στο Νταβός ήταν γυναίκες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως τα ηνία αυτού του κόσμου τα έχουν οι λευκοί και οι άνδρες. Και αυτό μέχρι την επόμενη συνάντηση στο Νταβός το 2019 δεν προβλέπεται να αλλάξει.

Μανουέλα Κάσπερ Κλάριτζ / Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: Deutsche Welle 

Σχετική ανάρτηση: DW: Αναζητώντας απαντήσεις στο Νταβός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου