12 Ιανουαρίου 2018

Χάρης Γεωργιάδης: Η μείωση των φόρων είναι η συνταγή για αύξηση των εσόδων

Συνετή διαχείριση των πλεονασμάτων, άμεση ελάφρυνση της φορολογίας και απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων είναι το μοντέλο που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Αυτό ανέφερε σήμερα, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσκεκλημένος σε γεύμα εργασίας της Eurobank στη Λευκωσία.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πανευρωπαϊκά πρέπει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις από τα βαρίδια της υπερβολικής φορολογίας, της γραφειοκρατίας και των υπερβολικών ρυθμίσεων που αποστερούν από τις ευρωπαϊκές οικονομίες σημαντική αναπτυξιακή προοπτική.

Ερωτώμενος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά "θεωρώ αστείρευτες τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας σε φυσικό πλούτο, ανθρώπινο δυναμικό και την προοπτική που έχει μπροστά της η χώρα. Μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα το αναπτυξιακό άλμα, αρκεί να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις".

Μιλώντας για την πορεία της Κύπρου προς την έξοδο από την κρίση ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι δυσκολίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από 5 χρόνια ήταν δραματικά μεγάλες, αλλά δεν ήταν αποτέλεσμα ξαφνικού γεγονότος, παρά η κορύφωση μιας πορείας που δεν ήταν υπεύθυνη και βιώσιμη. "Ζούσαμε πέραν των δυνατοτήτων μας" όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά καταλάβαμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε συντεταγμένη αλλαγή πορείας. "Προφανώς η υπαγωγή σε μνημόνια είναι πολύ αρνητική εξέλιξη για μια χώρα, όμως το μνημόνιο είχε πολλά σωστά πράγματα. Έτσι το παρουσιάσαμε και αυτό μας βοήθησε να εξασφαλίσουμε την ανοχή της κοινωνίας και την υποστήριξη του πολιτικού συστήματος".

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πρότυπο ήταν η εφαρμογή του προγράμματος που ακολούθησε η Ιρλανδία για την έξοδο από την κρίση το οποίο είχε δώσει έμφαση στη μείωση της φορολογίας και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Το πρώτο βήμα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, ήταν η απόφαση οι στόχοι που έθετε η τρόικα στο μνημόνιο για την Κύπρο να εφαρμοστούν όχι στην τριετία που όριζε η τρόικα αλλά μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό, όπως είπε, ήταν το άλφα και το ωμέγα για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη.

"Σε μια χρονιά πήγαμε το έλλειμμα από το 6% στο 0 με περικοπή δημόσιων δαπανών, μειώνοντας μεταξύ του 2014 και του 2013 κατά 10% τις δημόσιες δαπάνες με αποτέλεσμα έκτοτε να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα μέτρο. Ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό, δεν επιβάλλαμε φόρους, άρχισε η οικονομία να κινείται, ήρθαν έσοδα τα οποία διαχειριστήκαμε προχωρώντας στην θεσμοθέτηση 16 φορολογικών μέτρων για μείωση φορολογικών συντελεστών και παροχή κινήτρων. Η δράση μας αυτή δημιούργησε έναν θετικό κύκλο που συνεχίζεται. Το 2017 έκλεισε με πραγματικό ταμειακό πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ και με αυτό προεξοφλήσαμε χρέος 600 εκατ. ευρώ. Με το πλεόνασμα μειώνουμε τα παλιά χρέη" είπε ο κ. Γεωργιάδης
, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει μια υγιή βιώσιμη ανάπτυξη που δεν υποστηρίζεται πλασματικά από αλόγιστες υπερβολικές δημόσιες δαπάνες και αλόγιστο τραπεζικό δανεισμό. 

Πηγή: capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου