4 Ιανουαρίου 2018

Πωλείται από την Dionic το 50% της Skroutz ΑΕ

Στην πώληση του ποσοστού της στη Σκρουτζ ΑΕ, που διαχειρίζεται τον δικτυακό τόπο skroutz.gr, προχωρά η Dionic. H πώληση του ποσοστού 50% που κατέχει γίνεται υπό την πίεση των πιστωτριών τραπεζών, όπως αναφέρει η "Καθημερινή", και κυρίως της Eurobank, η οποία ζητεί τη μείωση του δανεισμού της προς την Dionic. Το ποσοστό αυτό που σήμερα αποτιμάται σε αρκετά εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το capital.gr, είχε αποκτηθεί από την Dionic το 2006 έναντι 300.000 ευρώ. 

Για το 50% της «Σκρουτζ» ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι τρεις ιδρυτές της και βασικά μέλη της διοίκησης της επιχείρησης που κατέχουν το δικαίωμα πρώτης άρνησης. Το αρχικό προσφερθέν τίμημα ωστόσο ανετράπη, καθώς για την απόκτηση του 50% των μετοχών της εταιρείας, κυριότητας Dionic, εξέφρασαν ενδιαφέρον πολλές εταιρείες της αγοράς πληροφορικής που πρόσφεραν περισσότερα. 

Η αρχική αποτίμηση της «Σκρουτζ» ανερχόταν σε 10 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα οι αποτιμήσεις την ανεβάζουν στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ο διαγωνισμός συνεχίζεται. 

Η μεταβίβαση ωστόσο του 50% της εταιρείας είναι πιο πολύπλοκη απ’ όσο φαίνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή συνοδεύεται από ένα γενικότερο σχέδιο μείωσης του δανεισμού της Dionic, του οποίου η πώληση της συμμετοχής στη «Σκρουτζ» είναι μόνον ένα κομμάτι του. 

Skroutz: Αγόρασαν με 300.000 ευρώ, θα εισπράξουν εκατομμύρια ευρώ


Καλοκαίρι του 2006, με μια σχετικά λιτή ανακοίνωση η Dionic, εταιρεία συμμετοχών με πληθώρα δραστηριοτήτων που καλύπτουν το εμπόριο, την ενέργεια, τις υπηρεσίες λογισμικού και τα logistics, μεταξύ άλλων, γνωστοποιεί ότι αποκτά έναντι 300.000 ευρώ το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Skroutz. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία που είχε αναπτύξει την ομώνυμη πλατφόρμα και ήδη είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή τότε ως μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων, ξεκίνησε λίγα χρόνια νωρίτερα ως ένα side project τριών φίλων, των Γιώργου Αυγουστίδη, Βασίλη Δήμου και Γιώργου Χατζηγεωργίου, μηχανικοί υπολογιστών και λάτρεις των νέων τεχνολογιών. 

Oι Γ. Αυγουστίδης, Β. Δήμου και Γ. Χατζηγεωργίου 
σε πρόσφατη βράβευση στο ΕΒΕΑ

Η ανάπτυξη του Skroutz.gr ήταν όλα αυτά τα χρόνια αλματώδης, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησαν. Το όνομα (σ.σ. εμπνευσμένο από τον Ebenezer Scrooge του Κάρολου Ντίκενς ή πιο πιθανό τον Scrooge ΜcDuck της Walt Disney ) και το concept ήταν εξαιρετικά "πιασάρικο” και αυτό φάνηκε εξ αρχής. Τα εύσημα για την επιλογή της (προσαρμοσμένης στα… greeklish) ονομασίας αποδίδονται στον Μπάμπη Θεοχάρη, συνάδελφο των τριών ιδρυτών και φανατικό της έρευνας αγοράς και σύγκρισης τιμών μεταξύ προϊόντων.

Το βασικό "κλειδί” της επιτυχίας του skroutz ήταν πως δεν απευθυνόταν απλώς στην τσέπη των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων, αφού ουσιαστικά δημιουργούσε ένα νέο κανάλι πωλήσεων για τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην πλατφόρμα. Τα πρώτα χρόνια, η συμμετοχή στην πλατφόρμα ήταν δωρεάν, μετά υιοθετήθηκε μια συνδρομή και αργότερα τα καταστήματα κατέβαλαν ένα ποσό ανάλογα με τον αριθμό των επισκέψεων που δέχονταν μέσα από το skroutz.

Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Skroutz δήλωνε πριν χρόνια στο PC Magazine: 
«Θυμάμαι ακόμα το πόσο ενθουσιάστηκα με την ιδέα, ένα "ρομποτάκι" που θα μαζεύει τις τιμές των προϊόντων από τα ηλεκτρονικά καταστήματα και θα τις δείχνει σε μία απλή σελίδα...»

Η επιτυχία γρήγορα δημιούργησε την ανάγκη για νέα κεφάλαια ώστε να υποστηριχθεί η επέκταση της πλατφόρμας σε τεχνολογικό και εμπορικό επίπεδο. Η ανάγκη αυτή έφερε τους τρεις ιδρυτές του skroutz να συμφωνήσουν με την Dionic για την παραχώρηση του 50% της εταιρείας, η οποία το 2005 έλαβε τη μορφή Α.Ε. Το τίμημα, όπως ανακοινώθηκε έκλεισε στις 300.000 ευρώ. Στο Δ.Σ. της εταιρείας τοποθετήθηκαν επικεφαλής και στελέχη της Dionic, ενώ ο Γ. Χατζηγεωργίου διατήρησε τη θέση του CEO.

Τα κεφάλαια αυτά γρήγορα υποστήριξαν τη στρατηγική επέκτασης της εταιρείας. 
Τα γραφεία της μεταφέρθηκαν από το Μενίδι στην Ν. Ιωνία (σε χώρους και παροχές που θύμιζαν... Google), ενώ θωρακίστηκε τεχνολογικά για να υποστηρίζει τη διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα. Από τους 30 χιλιάδες την πρώτη διετία, το 2007 έφθασε τις 200 χιλιάδες επισκέψεις και σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνά πλέον τα 21 εκατομμύρια.

Το 2016 η Skroutz Α.Ε. εμφάνισε ενοποιημένα έσοδα 7,5 εκατ. ευρώ (από 6,5 εκατ. ευρώ το 2015). Τα κέρδη προ φόρων σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε 426 χιλ. ευρώ (από 550 χιλ. ευρώ το 2015), ενώ σε επίπεδο εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 764 χιλ. ευρώ (έναντι 908 χιλ. ευρώ το 2015).

Σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τιμών προϊόντων στην Ελλάδα. Απασχολεί πάνω από 130 εργαζόμενους και όπως αναφέρει η εταιρεία, στην πλατφόρμα βρίσκονται σήμερα 7.000.000 προϊόντα από 2.650 καταστήματα. Σε αυτά, πάντως, εδώ και καιρό δεν περιλαμβάνονται γνωστές μεγάλες αλυσίδες οι οποίες επέλεξαν να αναπτύξουν τα δικά τους ηλεκτρονικά καταστήματα. 

Πηγές: kathimerini.gr , capital.gr






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Διαβάζω σήμερα στην kathimerini.gr: Μάχη για το 50% των μετοχών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Skroutz.gr. Η πιστώτρια τράπεζα αρχικά απευθύνθηκε για την πώληση των ενεχυριασμένων μετοχών στην ιδρυτική ομάδα της Σκρουτζ Α.Ε., η οποία άλλωστε κατέχει και το δικαίωμα πρώτης άρνησης βάσει της αρχικής συμφωνίας πώλησης του 50%. Οι τελευταίοι φαίνεται ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 5 εκατ. ευρώ από επενδυτές για το 50%. Στη διαδικασία, ωστόσο, μπήκε «σφήνα» η Viva.gr προσφέροντας διπλάσιο τίμημα, δηλαδή 10 εκατ. Το τελευταίο δεν άρεσε στους ιδρυτές της επιχείρησης. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν πριν από λίγες ημέρες ότι το 50% της Σκρουτζ Α.Ε. κατά πάσα πιθανότητα θα περιέλθει στα χέρια των αρχικών ιδρυτών, οι οποίοι φέρεται να βρίσκουν τα επιπλέον κεφάλαια, προκειμένου να μην καταλήξει η εταιρεία στα χέρια της Viva.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στους ιδρυτές της επιστρέφει καθ’ ολοκληρία η Skroutz, καθώς ολοκληρώθηκε η τελική συμφωνία μεταξύ των ιδρυτών της -Γιώργος Αυγουστίδης, Βασίλης Δήμος, Γιώργος Χατζηγεωργίου- και της Dionic για τη μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει η τελευταία και αντιστοιχούν στο 50% της Skroutz. Το τίμημα, που ορίστηκε στα 10,001 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλιστεί μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από το fund Southbridge. Πηγή: naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή