1 Δεκεμβρίου 2018

Ένταση από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν και πάλι οι δρόμοι στο Παρίσι στο περιθώριο συγκέντρωσης του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» ενάντια στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα και γενικότερα του κόστους διαβίωσης. Αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης. Η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια. Μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί 65 άτομα, μεταξύ των οποίων και 11 αστυνομικοί.

«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των "κίτρινων γιλέκων"», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν. 


Φορώντας κίτρινα γιλέκα, εκείνα που πρέπει να έχουν στα οχήματά τους όλοι οι οδηγοί στην Γαλλία, οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους από τις 17 Νοεμβρίου κλείνοντας εθνικές οδούς σε όλη τη γαλλική επικράτεια, είτε βάζοντας φωτιά σε οδοφράγματα, είτε τοποθετώντας βαριά οχήματα. Κατά περίπτωση εμποδίζουν ακόμη και την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα ή εργοστάσια, ενώ κομβόι των φορτηγών που κινούνται με αργές ταχύτητες προκαλούν προβλήματα στην ομαλή πρόσβαση σε σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων. 


Στο Παρίσι, οι αρχές προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να διασπάσουν την περίμετρο ασφάλειας γύρω από τα Ηλύσια Πεδία. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει στους φόρους που επέβαλε πέρσι η γαλλική κυβέρνηση σε ντίζελ και βενζίνη, "με την προοπτική οι πολίτες να στραφούν σε πιο καθαρές μορφές μεταφοράς".


Η ένταση κλιμακώνεται. «Είδα βία που είναι μη αποδεκτή. Επείγει να ξαναχτίσουμε την ενότητα του έθνους και να ξαναρχίσουμε τον διάλογο», τόνισε το προηγούμενο Σάββατο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», που έχει προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρη την Γαλλία, είχε σήμερα 75.000 διαδηλωτές. Το προηγούμενο Σάββατο συμμετείχαν περίπου 106.000 διαδηλωτές, από τους οποίους οι 8.000 στο Παρίσι. Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης των «κίτρινων γιλέκων» που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές, σύμφωνα πάντα με στοιχεία των γαλλικών αρχών. 

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 
Reuters

2 σχόλια:

  1. Νεότερα στοιχεία: Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Παρίσι κατά την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων (23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης), ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές. Η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει ενδεχόμενη επανάληψη των βίαιων επεισοδίων, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άργησε ο Εμανουέλ Μακρόν αλλά τελικά υποχώρησε. Σήμερα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει την αναστολή των αυξήσεων στα καύσιμα για έξι μήνες. Αυτό ήταν το βασικό αίτημα των «κίτρινων γιλέκων» στην αρχή των κινητοποιήσεων. Σε πρώτη αντίδραση τα «κίτρινα γιλέκα» χαρακτηρίζουν την αναστολή ως ένα «θετικό βήμα» και προϋπόθεση για την έναρξη των συζητήσεων για «την αύξηση της αγοραστικής δύναμης». Με άλλα λόγια ο αγώνας συνεχίζεται και η νέα διαμαρτυρία του Σαββάτου δεν έχει ακόμα ακυρωθεί. Deutsche Welle

    ΑπάντησηΔιαγραφή