11 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός και διαδηλώσεις «αγανακτισμένων»

Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου μεταξύ περίπου 250 συγκεντρωμένων ατόμων και αστυνομικών στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Μάλιστα η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στην Κυψέλη έγινε μετά από τηλεφώνημα-παγίδα ενός 52χρονου, άνεργου, κάτοικου της περιοχής, ο οποίος τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση δηλώνοντας ψευδώς ότι βρισκόταν στην πλατεία τραυματισμένος με μαχαίρι στο πόδι, ότι τον είχαν ληστέψει και ζητούσε επειγόντως βοήθεια. Και μόλις οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στην πλατεία δέχθηκαν επίθεση με μπουκάλια, ξύλα, πέτρες κλπ. Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των δύο πλευρών, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, όταν νεαροί πέταξαν αντικείμενα σε αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο για να τους κάνουν σύσταση να διαλυθούν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περίπου 400 νεαροί, που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και έπιναν γιορτάζοντας τη λήξη της καραντίνας, μόλις είδαν αστυνομικούς να φτάνουν στο σημείο άρχισαν να πετούν εναντίον τους μπουκάλια και πέτρες. Η ηρεμία στην περιοχή αποκαταστάθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Το επόμενο βράδυ, της Τετάρτης προς Πέμπτη, νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην ίδια πλατεία στην Αγία Παρασκευή. Οι περισσότεροι από τους περίπου 100 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή αποχώρησαν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο μετά τη μία τη νύχτα, ενώ στο σημείο παρέμειναν αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα μετά τα έκτροπα, το "λουκέτο" από τις 9 το βράδυ έως τις 6 τα ξημερώματα στην πλατεία Αγίου Ιωάννου.

Όμως, αντιδράσεις στα περιοριστικά μέτρα συγκεντρωμένων ατόμων και πιθανή εκμετάλλευση αυτών από ακραίες παρατάξεις δεν συμβαίνουν μόνο στης χώρα μας. Ο κορωνοϊός οδηγεί σε συμμαχίες ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι σήμερα σχέση μεταξύ τους. Ακροδεξιοί, ακροαριστεροί, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας κλπ, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. 

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από δημοσίευμα στη Deutsche Welle, για όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Γερμανία, στη συνέχεια: 

Μόναχο: anti-coronavirus διαδήλωση 

Κορωνοϊός: Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις «αγανακτισμένων»

Mε συνθήματα όπως «Όχι στη λογοκρισία» και «Αντισταθείτε» χιλιάδες κατέβηκαν και σήμερα (Κυριακή) στους δρόμους γερμανικών πόλεων κατά των περιοριστικών μέτρων. Επικριτές φοβούνται καπέλωμα από συνωμοσιολόγους και ακροδεξιούς.

Όλο και περισσότεροι Γερμανοί διαδηλώνουν το τελευταίο διάστημα κατά των περιοριστικών μέτρων. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε Στουτγάρδη και Μόναχο όπου συγκεντρώθηκαν από 3.000 άτομα, 500 στη Φρανκφούρτη και περίπου 100 στο Βερολίνο, μπροστά από τη Βουλή και την Αλεξάντερπλατς. Στη γερμανική πρωτεύουσα μάλιστα η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις για παραβίαση των κανόνων αποστασιοποίησης.

Στις κινητοποιήσεις δεν συμμετέχουν μόνο οι συνήθεις ύποπτοι του ξενοφοβικού κινήματος Pegida. Ο κορωνοϊός οδηγεί σε συμμαχίες ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι σήμερα σχέση μεταξύ τους: Ακροδεξιοί, ακροαριστεροί, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, αντίπαλοι του εμβολιασμού, αυτονομιστές, αλλά και απλοί πολίτες χωρίς πολιτική δράση, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του εστιατορίου τους ή τον περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως εκείνου της συνάθροισης. (...)

Παράλληλα στο διαδίκτυο οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας και τα αποκαλούμενα fake news γύρω από το κορωνοϊό. Ξεκινώντας από την άποψη ότι ο «κατασκευασμένος» ιός «ξέφυγε» από κινεζικό εργαστήριο και φθάνοντας μέχρι το ότι η πανδημία μεταδίδεται μέσω 5G, την τελευταία γενιά σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Στο πλευρό των νέων «αγανακτισμένων» πολιτών στη Γερμανία, που ζητούν την άμεση άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, βρίσκονται από τη πρώτη στιγμή ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως το γερμανόφωνο RT και το Sputnik, τα οποία έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ότι μεταδίδουν συστηματικά ψευδείς ειδήσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Το παρών στις διαδηλώσεις δίνουν στελέχη του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αλλά και πολλοί ακροαριστεροί. Και τα δύο άκρα εκμεταλλεύονται την κρίση του κορωνοϊού για να προσεγγίσουν μετριοπαθείς πολίτες. (...) Σε απόρρητο έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι «εξτρεμιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται την κρίση για να διαδώσουν και να ενισχύσουν τα εκάστοτε ιδεολογικά τους αφηγήματα».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας Γκέοργκ Μάιερ διαπιστώνει πάντως το τελευταίο διάστημα αλλαγή κλίματος στη γερμανική κοινωνία. Ενώ στην αρχή της κρίσης ο κόσμος επικροτούσε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης, τώρα πολλοί επιστρέφουν στο «εμείς, ο απλός λαός εναντίον της εξουσίας», δηλώνει ο επικεφαλής του συμβουλίου τοπικών πρωθυπουργών και προσθέτει: «Η κριτική των πολιτών είναι απολύτως αποδεκτή, μιας και πρόκειται για μέτρα που περιορίζουν θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό όμως που μας ανησυχεί είναι η απόπειρα εξτρεμιστών να καρπωθούν τις διαδηλώσεις». Ο γερμανός πολιτικός θεωρεί, τέλος, πως σε μεγάλα τμήματα της γερμανικής κοινωνίας είναι διαδεδομένη «η άποψη ότι η πανδημία προσχεδιάστηκε για να ελέγχονται οι πληθυσμοί και ότι πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβονται ο Μπιλ Γκέιτς και άλλες σκοτεινές δυνάμεις. Και εδώ οι διαδηλώσεις αποκτούν γρήγορα αντισημιτικό χαρακτήρα».

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου