27 Μαΐου 2020

Με άνοδο 3,9% αντιδρά το Χ.Α. στο σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν

Με εντυπωσιακή άνοδο και άλμα στις 660 μονάδες, υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών το Σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου με κέρδη που (για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα) ξεπέρασαν το 10%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 3,91% στις 660,30 μονάδες (+8,5% σε 4 συνεδριάσεις), ενώ ο τζίρος, ο υψηλότερος των δυο τελευταίων μηνών, ανήλθε στα 125,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,44%, ενώ στο +2,97% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 10,23% στις 359,37 μονάδες, ενώ στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημειώνει κέρδη 34,4%.

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινήθηκαν σήμερα τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, παρά τις ανησυχίες των ενεργών επενδυτών για τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Την θετική κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε και σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία μάλιστα ήταν θετικότερη του αναμενομένου, ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία πάσχιζε να κρατήσει εντός των τειχών τα κεφάλαια που αποεπενδύονται λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI (που ολοκληρώνονται με το κλείσιμο της ερχόμενης Παρασκευής). Όπως φάνηκε μάλιστα από το ύψος του τζίρου σήμερα, υπήρξε αθρόα είσοδος σε αρκετούς τίτλους, ιδίως στον τραπεζικό κλάδο, από κεφάλαια που βρίσκονταν σε αναμονή κάποιας θετικής εξέλιξης.

Και αυτή η θετική εξέλιξη ήρθε από την Κομισιόν, μέσω του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Ειδικότερα η Ελλάδα, με βάση την πρόταση της Κομισιόν, θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Πάντως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι "πιθανότατα“ η Οικονομία της Ευρωζώνης, θα συρρικνωθεί κατά 8% - 12% φέτος, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού" 

Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. στις 27.5.2020

Aξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ξεκίνησε με ήπιες, ή περισσότερο επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως σχετικά γρήγορα και σήμερα οι αγοραστές πήραν τον έλεγχο της τάσης, κλείνοντας τον τραπεζικό δείκτη και τις επιμέρους μετοχές του αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας. Συγκεκριμένα, στα πρωινά χαμηλά ο τίτλος της Alpha Bank (+8,51%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,5574 ευρώ (-0,82%), της Εθνικής (+8,66%) μέχρι τα 1,14 ευρώ (-4,20%), της Eurobank (+10,10%) μέχρι τα 0,368 ευρώ (-4,66%) και της Πειραιώς (+17,55%) μέχρι τα 1,2195 ευρώ (-0,45%).

Το επόμενο διήμερο η χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα θα παραμείνει εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ανακοινώνει αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank θα ανακοινώσουν αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αύριο μετά το κλείσιμο του Χ.Α., ενώ η Πειραιώς θα ανακοινώσει τα δικά της την 1η Ιουνίου”.

Στο ταμπλό του Χ.Α. τώρα. 
Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με άλμα 17,55%, με την Eurobank να ενισχύεται κατά 10,10% και τον ΟΠΑΠ κατά 10%. Κέρδη 9,41% σημείωσε ο Ελλάκτωρ, με τις Titan, Alpha Bank και Εθνική να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με άνοδο που ξεπέρασε το 8%. Στο +6,26% η Jumbo, στο +5,16% η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola ξεπέρασε το 2%, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 1,06%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ ο Φουρλής υποχώρησε κατά 2,47%.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Σχέδιο ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου