14 Μαΐου 2020

Πύργος Πειραιά: Ξεκινάει η αξιοποίησή του

Ο Πύργος του Πειραιά, το κτήριο - σύμβολο της πόλης, θα αποκτήσει «ζωή», 45 και πλέον χρόνια μετά την κατασκευή του, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» στον δήμο Πειραιά να υπογράψει τη σύμβαση αξιοποίησής του με τον ανάδοχο. 

Ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος ολοκληρώθηκε, χωρίς παρατηρήσεις και πλέον η πόλη μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εργασιών στον Πύργο, που θα ανακαινιστεί ριζικά και θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτήριο με γραφεία και καταστήματα.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς μια ακόμα μεγάλη επένδυση, η οποία ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ξεκινά άμεσα στον Πειραιά, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας.

Ενδεικτική πρόταση για την όψη του κτιρίου

Ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πειραιά, το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ από τότε που κατασκευάστηκε. Ο δήμος Πειραιά σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές. Ο διαγωνισμός στέφθηκε με επιτυχία και κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιριών «CANTΕ HOLDINGS LTD – ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ». 

Ενδεικτική πρόταση για την όψη του κτιρίου

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης. 

Ενδεικτική πρόταση για την όψη του κτιρίου

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/ καταστημάτων και πρόθεση των επενδυτών έως σήμερα είναι να διαμορφωθεί το κτήριο ως εξής:
  • Α και Β Υπόγειο: Μηχανολογικοί χώροι και χώροι στάθμευσης
  • Ισόγειο: Χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματα
  • 1ος και 2ος όροφος: Καταστήματα
  • 3ος όροφος: Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης
  • 4ος – 18ος όροφος: Γραφεία
  • 19ος και 20ος όροφος: Εστιατόριο
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου. 

Πηγές: naftemporiki.grin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου