28 Μαΐου 2020

Με αυστηρά υγειονομικά μέτρα επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι

Δέκα ημέρες πριν, την Δευτέρα 18 Μαΐου, επαναλειτούργησαν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας οι οποίοι παρέμεναν κλειστοί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι ήταν η πρώτη κατηγορία των πολιτιστικών δομών που επανήλθε σε ρυθμούς κανονικότητας με την τήρηση όμως αυστηρών υγειονομικών μέτρων, όπως η διατήρηση των αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών, η χρήση αντισηπτικών, αλλά και ο καθημερινός αντιμικροβιακός καθαρισμός, προκειμένου να προστατευθούν οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι.

Το πρωί εκείνης της Δευτέρας, η επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης βρέθηκε σε πρώτο «πλάνο» σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. "Η Ακρόπολη λάμπει στον ήλιο καθώς τα ελληνικά τουριστικά σημεία ανοίγουν ξανά", μετάδωσε το πρακτορείο ειδήσεων reuters. Εικόνες από τον Ιερό Βράχο μετέδωσαν πολλά διεθνή δίκτυα από την Ευρώπη και όχι μόνο, τονίζοντας και τη συμβολική σημασία της επαναλειτουργίας μετά από δύο μήνες: τόσο τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όσο και το γεγονός ότι η Ελλάδα, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, ετοιμάζεται με προσεκτικά βήματα να υποδεχθεί τουρίστες με ασφάλεια.

Η ΠτΔ με την υπουργό Πολιτισμού ήταν από τους πρώτους επισκέπτες της Ακρόπολης

Την ίδια ημέρα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων αλλά και του ανοίγματος και πάλι των αρχαιολογικών χώρων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ήταν από τους πρώτους επισκέπτες της Ακρόπολης. 

Η ΠτΔ με την υπουργό Πολιτισμού στην Ακρόπολη

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, η ΠτΔ, έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίζουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο.

Το γεγονός πάντως ότι προς το παρόν οι επισκέπτες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους να είναι ελάχιστοι, είναι και μια ευκαιρία να τους απολαύσει κάποιος με όλη του την άνεση. 

Η επανέναρξη της λειτουργίας των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έχει ήδη ξεκινήσει σταδιακά σε ολόκληρο τον κόσμο, παντού όμως με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων. 

Πομπηία: φωτογραφία από Shutterstock.

Χθες, τις πύλες του στους επισκέπτες άνοιξε και ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας, ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα τουριστικός προορισμός της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ  από την περιοχή, την πρώτη μέρα λειτουργίας του χώρου, οι δημοσιογράφοι και οι ξεναγοί ... ξεπέρασαν τους τουρίστες που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το άνοιγμά του. 

Παράλληλα, μια σειρά νέων προληπτικών μέτρων τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, όπως η παρακολούθηση της θερμοκρασίας κάθε επισκέπτη που εισέρχεται στην Πομπηία καθώς και η υποχρεωτική απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα. Ταυτόχρονα, όλοι όσοι θέλουν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας πρέπει να κάνουν κράτηση εισιτηρίων διαδικτυακά. 

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου