14 Μαΐου 2020

Το ασανσέρ των αγορών και ο εκνευρισμός του Τραμπ

Τι συμβαίνει τελικά στις αγορές; Τον προηγούμενο μήνα επιδίδονταν σε ράλι, παρά τις ολοένα και πιο ζοφερές εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία. Τώρα έχουμε νέες ρευστοποιήσεις και βαρύ κλίμα, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη και αλλού γίνονται τα πρώτα βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας. Από τη Ναυτεμπορική:

Οι έντονες εναλλαγές στις διαθέσεις των επενδυτών και το ασανσέρ στους δείκτες ίσως τελικά να έχουν να κάνουν με κάτι διαφορετικό. Τους υπολογισμούς για το πόσο υπερτιμημένες είναι οι μετοχές. Και αυτοί (οι επενδυτές) προκαλούν εκνευρισμό και στον Ντόναλν Τραμπ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg οι θρυλικοί επενδυτές Stan Druckenmiller και David Tepper προειδοποιούν πως μετά το εντυπωσιακό rebound του προηγούμενου μήνα το ρίσκο διακράτησης των μετοχών είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο Druckenmiller μάλιστα αποκάλεσε «σενάριο φαντασίας» την υπόθεση ότι θα έχουμε μία ανάκαμψη τύπου V. O Tέπερ υπογράμμισε ότι οι μετοχές σήμερα είναι οι πιο υπερτιμημένες όλων των εποχών- με εξαίρεση το 1999, όταν είχαμε την φούσκα των τεχνολογικών εταιρειών.

Αυτές οι προειδοποιήσεις έρχονται να τρομάξουν τους επενδυτές σε συνδυασμό με την αναγνώριση ότι τα εντυπωσιακά σχέδια κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών (15 τρισ. δολ. στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη) δεν θα αποδειχθούν αρκετά για να αποτρέψουν τη βαθύτατη ύφεση, το κύμα των λουκέτων και την έκρηξη της ανεργίας. Κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων όωπς οι Bill Miller, Paul Singer και Paul Tudor Jones έχουν εκφράσει σοβαρότατες αμφιβολίες για τη δυνατότητα να ανακάμψει σύντομα η οικονομία και για το μέλλον των αγορών.

Η απαισιοδοξία χτυπάει κόκκινο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευφορία που επικρατούσε πριν από λίγο καιρό οδηγώντας τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο 26% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Έχει μάλιστα ανησυχήσει και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκτιμά ότι οι εξελίξεις στις αγορές συνιστούν ακόμη ένα εμπόδιο στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί. 

Ενδεικτική του έντονου εκνευρισμού του Αμερικανού προέδρου είναι η ανάρτηση που έκανε χθες στο Twitter, με την οποία επιτέθηκε κατά των «λεγόμενων πλούσιων τύπων που μιλούν αρνητικά για την αγορά γιατί ορισμένοι από αυτούς στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά εναντίον της και κερδίζουν πολλά χρήματα αν αυτή πέσει».

Donald J. Trump @realDonaldTrump
·13 Μαΐ
When the so-called “rich guys” speak negatively about the market, you must always remember that some are betting big against it, and make a lot of money if it goes down. Then they go positive, get big publicity, and make it going up. They get you both ways. Barely legal?

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ είχε στηριχθεί στο "ισχυρό χαρτί" της οικονομίας -και τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Wall Street- πριν ξεσπάσει η πανδημία και ανατρέψει τα πάντα. Το να ακούει ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιήσεις για φούσκα έτοιμη να σπάσει είναι ό,τι χειρότερο σε μία περίοδο κατά την οποία είναι σε αντιπαράθεση και με τους ειδικούς για το πόσο γρήγορα θα γίνει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου