23 Μαΐου 2020

Τι συμβαίνει στον Εβρο; Τουρκικές δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος;

Η Άγκυρα άδραξε την ευκαιρία να δημιουργήσει ακόμα μια κρίση μεταξύ των δύο χωρών, προωθώντας τουρκικές δυνάμεις στρατοχωροφυλακής στο νότιο Έβρο και συγκεκριμένα στη θέση Μελισσοκομείο. Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «κατοχή» από τουρκικά στρατεύματα. Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, καθιστά σαφές με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. 

Στη συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης (Ιούλιος 1923), ο ποταμός Έβρος οριζόταν ως το χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με εξαίρεση το προγεφύρωμα του Κάραγατς, το οποίο ανήκει στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για ένα σύνορο γεωγραφικά αμετακίνητο, με το μέσον του ποταμού να αποτελεί το «τείχος» μεταξύ των δύο χωρών.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τη… γεωλογία. Όπως κάθε μεγάλο ποτάμι, έτσι και ο Έβρος, αλλάζει ροή, πλημμυρίζει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε εποχή. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα άλλοτε να εμφανίζονται νησίδες, χερσαία τμήματα και έλη και άλλοτε να καταποντίζονται από την αλλαγή της ροής του ποταμού. Στο ζήτημα του νοτίου Έβρου, από τις αλλαγές των υδάτων του ποταμού, προέκυψε μια έκταση περί τα 16 στρέμματα, στα οποία η Άγκυρα έσπευσε να προωθήσει δυνάμεις ασφαλείας.

ΥΠΕΞ για Εβρο: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, καθιστά σαφές με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Επίσης, το ΥΠΕΞ διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

H ανακοίνωση του υπουργείου αφορά τις εξελίξεις στον νότιο Εβρο και δημοσιεύματα από διεθνή μέσα ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για «κατοχή» από τουρκικά στρατεύματα ελληνικών εδαφών στην περιοχή. Σχετικό δημοσίευμα παρουσίασε η βρετανική εφημερίδα Sun, ενώ αντίστοιχες αναφορές (με παραπομπές σε ελληνική ιστοσελίδα) έγιναν και από τη Daily Mail.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες, Παρασκευή, η Αθήνα έχει προβεί σε διάβημα κατά της Αγκυρας για το ζήτημα, ενώ το θέμα έχει προκαλέσει σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο, με κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. 



Τα γεγονότα στον Εβρο

Στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.). 

Daily Mail: Σταθερή παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια

Για τουρκικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει κομμάτι της ελληνικής γης κάνει λόγο η dailymail.co.uk.

«Περίπου 35 στρατιώτες περπάτησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πια σταθερή παρουσία στην ελληνική επικράτεια και τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση από την περιοχή».

Όπως αναφέρει το άρθρο η ένταση σημειώθηκε λίγες μόνο εβδομάδες μετά το θερμό επεισόδιο που είχε συμβεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Χιλιάδες σύριοι πρόσφυγες προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να περάσουν στην ελληνική πλευρά παρακινούμενοι από τούρκους διακινητές αλλά και μέλη της κυβέρνησης.

Και η SUN μιλά για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων». 


Νεώτερες εξελίξεις 

«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». Αυτό τόνιζαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα διπλωματικές πηγές, απαντώντας ουσιαστικά στη χθεσινή τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή του νοτίου Εβρου, που οδήγησαν και σε διάβημα από την πλευρά της Ελλάδας. 

Λίγο νωρίτερα, η Τουρκία (το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος), σε επίσημη ανακοίνωσή της, είχε κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «παραβίαση των συνόρων», υποστηρίζοντας ότι «δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στα σύνορά της». Ανέφερε δε ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις που η ίδια πρότεινε μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δυο χωρών. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.grin.grtanea.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου