11 Μαΐου 2020

Ποια μορφή θα έχει η ανάκαμψη; V, U, W ή L

Μπορεί οι χώρες ανά τον κόσμο να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και να επιστρέφουν δειλά στην κανονικότητα, όμως η πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Η βαθιά ύφεση είναι αναπόφευκτη, παρά τα υποστηρικτικά μέτρα από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. «Πόσο πραγματικά άσχημα είναι τα πράγματα;» και «πόσο σύντομα θα επέλθει η ανάκαμψη;» είναι τα δύο βασικά ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Οι πιθανές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα συνοψίζονται σε τέσσερα γράμματα: V, U, W και L. 

Τα τέσσερα γράμματα προέρχονται από τα διαγράμματα που περιγράφουν την οικονομική δραστηριότητα στη διάρκεια μιας ύφεσης και μετέπειτα επιστροφής σε οικονομική ανάκαμψη.

Ανάκαμψη τύπου V
Aυτό θεωρείται το καλό σενάριο, που περιγράφει μια ύφεση με απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, της οποίας όμως επακολουθεί ταχεία και δυναμική ανάκαμψη. Σε ένα σενάριο τύπου V, η ύφεση θα διαρκέσει λίγα τρίμηνα πριν από την επιστροφή σε ανάπτυξη, επαναφέροντας την οικονομία στα επίπεδα προ της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ανάκαμψη τύπου U 
Πρόκειται για ένα σενάριο παρόμοιο με την ανάκαμψη τύπου V, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια. Στο σενάριο τύπου U, το ΑΕΠ συρρικνώνεται επί αρκετά διαδοχικά τρίμηνα και επιστρέφει με αργούς ρυθμούς στα επίπεδα ανάπτυξης προ κρίσης.

Ανάκαμψη τύπου W
Με το συγκεκριμένο γράμμα περιγράφεται μια κατάσταση όπου η μετάβαση της οικονομίας από την ύφεση στην ανάκαμψη μοιάζει αρχικά με ανάκαμψη τύπου V, στη συνέχεια όμως παρατηρείται ξανά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, πριν από την οριστική επιστροφή στην ανάκαμψη. Πρόκειται για το φαινόμενο τις διπλής ύφεσης(double-dip recession), καθότι παρατηρείται διπλή βουτιά του ΑΕΠ προτού η οικονομία επιστρέψει στα προ της κρίσης αναπτυξιακά επίπεδα.

Ανάκαμψη τύπου L
Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, περιγράφει μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, με την οικονομία να μην καταφέρνει να επιστρέφει στους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης παρά μόνον αρκετά χρόνια αργότερα. Η επονομαζόμενη «χαμένη δεκαετία» της ιαπωνικής οικονομίας -κατά τη δεκαετία του '90- αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ανάκαμψης τύπου L.

Ακόμη δεν μπορεί κανείς να προβλέψει μετά βεβαιότητας ποιο τύπο ύφεσης έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού και τι τύπος ανάπτυξης θα ακολουθήσει. Και, όπως είχε πει ο γνωστός οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, «η μόνη αξία των οικονομικών προβλέψεων είναι να κάνουν την αστρολογία να μοιάζει αξιόπιστη»!

Πηγές: Στοιχεία από  naftemporiki.gr
ΒΒC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου