12 Μαΐου 2020

Οι ελληνικές προτάσεις στην Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να επιτραπεί η ελευθερία μετακινήσεων εντός της Ευρώπης προβλέπει η πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανεκκίνηση του τουρισμού. «Στόχος μας είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Ιουνίου και όπου αυτό είναι εφικτό», επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης, που επικαλείται η ιστοσελίδα «Politico». 

Η Αθήνα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, επιθυμεί «ίση μεταχείριση» όλων των ταξιδιωτών και να αποφύγει ενδεχόμενες «προκαταλήψεις λόγω εθνικότητας» στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», επισημαίνεται στο έγγραφο της ελληνικής πλευράς, καλώντας να επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδεύουν και μετά να επιστρέφουν εύκολα στην πατρίδα. «Δεν θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα καραντίνας ή κάποιες άλλες αξιώσεις κατά την επιστροφή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρ' όλα αυτά, η Αθήνα δεν τάσσεται υπέρ του ολοκληρωτικού ανοίγματος των συνόρων και για όλους. Στο ελληνικό έγγραφο γίνεται λόγος για «αμοιβαία κατανόηση» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ότι όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους είτε για κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες προτού ταξιδέψουν. Εναλλακτικά, δεν θα χρειάζονται έλεγχοι «για ταξίδια μεταξύ περιοχών... που έχουν δείξει με σαφείς αποδείξεις ότι η κατάσταση του Covid-19 είναι υπό έλεγχο», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το «Politico» η Ελλάδα, μια χώρα με χιλιάδες νησιά που δεν μπορούν να προσεγγισθούν οδικώς, έχει καταθέσει ένα ακόμη συγκεκριμένο αίτημα: «Δεν θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στα μέσα μεταφοράς», υποστηρίζει η Αθήνα. «Είτε πρόκειται για εναέρια, είτε οδικά είτε θαλάσσια μέσα μεταφοράς θα πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα και με τα ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω». Στα αεροπλάνα, θα πρέπει να συμπληρωθούν «όλες οι θέσεις», υποστηρίζει το έγγραφο, καθώς το μέτρο των κενών μεσαίων καθισμάτων θα καθιστούσε οικονομικά ασύμφορες τις πτήσεις, ενώ είναι αμφισβητήσιμα τα υγειονομικά πλεονεκτήματα».

Οι πέντε κανόνες για να πάρει μπρος ο τουρισμός 

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, έκανε αναφορά και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας για τον τουρισμό. Τα τελικά κείμενα θα παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα, αλλά ο κ. Θεοχάρης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: 
  • Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
  • Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης, προκειμένου -όπως είπε- να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.
  • Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.
  • Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.
  • Κάθε ξενοδοχείο-τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό. Τα τεστ για κορονοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».

Πηγή: naftemporiki.gr, από δυο δημοσιεύματα και συγκεκριμένα από

 naftemporiki.gr/finance/story/1598302 και naftemporiki.gr/finance/story/1597836

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου