24 Μαΐου 2020

Ρομπότ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

«Έξυπνο» ρομπότ που χρησιμοποιεί υπεριώδεις λάμπες επιστρατεύεται για να απολυμαίνει εμπορικό κέντρο στην Σιγκαπούρη.
Σκύλος ρομπότ επίσης στη Σιγκαπούρη υπενθυμίζει στους ανθρώπους να κρατούν αποστάσεις.
Ρομπότ σερβίρει μπύρα από απόσταση σε ένα μπαρ στη Σεβίλλη της Ισπανίας. 

Σιγκαπούρη: Ρομπότ ρίχνεται στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ένα «έξυπνο» ρομπότ επιστρατεύεται σε εμπορικό κέντρο στην Σιγκαπούρη, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού. Αν και σε πολλές περιοχές ο ψεκασμός με αντισηπτικά και χημικά αποτελεί την πιο συνήθη τακτική, το συγκεκριμένο ρομπότ χρησιμοποιεί υπεριώδεις λάμπες (φωτογραφία επάνω αριστερά) για να απολυμαίνει επιφάνειες, δυσπρόσιτα σημεία, ακόμη και τον αέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Κατά τον Ντέρικ Γιαπ -η εταιρεία του οποίου, PBA Group, κατασκεύασε το ρομπότ Sunburst UV Bot- η πανδημία έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστεί ένα ρομπότ σε έναν επικίνδυνο ρόλο. «Είναι επικίνδυνο γιατί το ρομπότ δεν πρέπει να αναλαμβάνει δράση όταν υπάρχει κόσμος» εξήγησε ο ίδιος αναφερόμενος στα βραχέα κύματα του μικροβιοκτόνου τύπου της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVC), που είναι επικίνδυνη για το δέρμα και τα μάτια.

Γι’ αυτό, το ρομπότ δοκιμάζεται μετά το κλείσιμο για τους πελάτες του εμπορικού κέντρου Frasers Property Retail, ενώ είναι προγραμματισμένο να απενεργοποιεί τις υπεριώδεις ακτίνες του όταν ανιχνεύει ανθρώπινη παρουσία σε κοντινή απόσταση.

Το πρώτο ρομπότ Sunburst UV Bot βρίσκεται σε φάση δοκιμών, αλλά ήδη η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εμπορικού κέντρου Frasers σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και άλλα ρομπότ στη Σιγκαπούρη. Πάντως, το κόστος του ρομπότ δεν είναι χαμηλό, αφού αγγίζει τα 45.000 ευρώ, αν και προσφέρεται η δυνατότητα ενοικίασης.

Σιγκαπούρη: Σκύλος ρομπότ για την τήρηση αποστάσεων

Η Σιγκαπούρη επιστράτευσε ένα σκύλο ρομπότ που υπενθυμίζει στους ανθρώπους να κρατούν τις αποστάσεις. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:


Το ρομπότ, που ονομάζεται Σποτ, ζητάει ευγενικά από τους πεζούς στα αγγλικά να τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1 μέτρου, σεβόμενοι τους κανόνες του lockdown.

Ισπανία: Ρομπότ σερβίρει μπύρα από απόσταση

Μέσω ενός ρομπότ σκέφτηκαν να επιλύσουν οι ιδιοκτήτες ενός μπαρ στη Σεβίλλη της Ισπανίας το ζήτημα της διατήρησης των αποστάσεων, στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το μηχάνημα βρίσκεται στην είσοδο του μπαρ και αποτελείται από ένα αρθρωτό χέρι που έχει στην άκρη μια τανάλια. Το ρομπότ αρπάζει ένα πλαστικό ποτήρι, το τοποθετεί κάτω από την κάνουλα που το γεμίζει με μπύρα και εν συνεχεία το αφήνει σε μια πλάκα, για να το παραλάβει ο πελάτης. Το ρομπότ λειτουργεί από τις 11 Μαΐου, όταν ξεκίνησε σταδιακά η άρση των μέτρων περιορισμού στην Ισπανία.

Ο ιδιοκτήτης του χαμηλού κόστους μπαρ Gitana Loca, το οποίο σερβίρει ποτά από 70 λεπτά, σχεδίαζε να εφοδιάσει ένα άλλο από τα καταστήματά του με ρομπότ πριν από τα μέτρα περιορισμού προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις του. Ωστόσο, με τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου, το μηχάνημα δεν τέθηκε σε λειτουργία. Τελικά, «σκεφθήκαμε πως θα ήταν ιδανικό για τη φάση 1» της άρσης των μέτρων περιορισμού, εξήγησε στο AFP ο ιδιοκτήτης Αλμπέρτο Μαρτίνεθ. Πάντως, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, προς το παρόν δεν συμφέρει το κατάστημα να είναι ανοικτό, καθώς διαθέτει εξωτερικό χώρο για ελάχιστους θαμώνες.

Πηγές: naftemporiki.gr (naftemporiki.gr/sigkapouri και naftemporiki.gr/ispania
και youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου