26 Μαΐου 2020

Στο +12,3% οι Τράπεζες στο Χ.Α. σήμερα 26.5.2020

Με κέρδη 1,79%, στις 635,47 μονάδες, έκλεισε σήμερα Τρίτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άνοδος που κατά μεγάλο μέρος οφείλονται στο άλμα κατά 12,33% του Τραπεζικού δείκτη που έκλεισε στις 326,02 μονάδες. Ο τζίρος, αυξημένος σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις, ανήλθε στα 67,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί, ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε δείγματα γραφής ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) επιστρέφει στις γνωστές Τραπεζοκεντρικές του συνήθειες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια. Να σημειωθεί ότι το σημερινό +12,33% του Τραπεζικού δείκτη, είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του τελευταίου διμήνου. Πριν όμως από το σημερινό άλμα είχαν προηγηθεί απώλειες στον τραπεζικό κλάδο άνω του 20% από την αρχή του μήνα .

Φαίνεται πάντως ότι μεγάλο μέρος των εκροών που προκλήθηκαν από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI ολοκληρώνονται σταδιακά, ενώ σειρά παίρνουν και κάποιες εισροές από index funds που δραστηριοποιούνται στον small cap όπου εντάχθηκαν πλέον οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Βέβαια, έως την Παρασκευή, τελευταία μέρα του rebalancing, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί. 


Η κίνηση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. σήμερα

Σημειώνεται ότι σήμερα, στις 13.48, παρουσιάστηκε πρόβλημα μετάδοσης στοιχείων από το Χ.Α. προς τους providers, το οποίο αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 15.35. Παρά ταύτα, οι “αγοραστές” πέτυχαν την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 4,46% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 22,10% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ στο ανοδικό τριήμερο η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βελτιώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, συνηγορεί η τελική εικόνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ακόμα μεγαλύτερα τα κέρδη στην Wall Street.

Στο ταμπλό του Χ.Α.τώρα. Eurobank με +15,57%, Εθνική με +14,42% και Πειραιώς με 12,39% οδήγησαν υψηλότερα την αγορά και κάλυψαν σημαντικό έδαφος (μαζί με τη χθεσινή άνοδο) από την πτώση του Μαΐου, ενώ και η Alpha Bank που συγκριτικά υστέρησε έκλεισε στο +7,05%.
Κέρδη που ξεπέρασαν το 5% σημείωσαν οι Φουρλής, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ. Η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Aegean και Jumbo ξεπέρασε το 3%, η ΕΧΑΕ και ο ΟΛΠ έκλεισαν στο +2,32% και +2,09% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και ΔΕΗ. Ο Μυτιληναίος κατάφερε στο τέλος να κλείσει με κέρδη 0,71%, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή.
Στον αντίποδα, η Λάμδα και η ΓΕΚ Τέρνα συγκράτησαν την άνοδο της αγοράς, αφού έκλεισαν με απώλειες 2,90% και 2,12% αντίστοιχα, όπως και η Coca Cola με το -1,41% που σημείωσε. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΟΤΕ.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου