15 Μαΐου 2020

«Ελλάδα: Ο κορωνοϊός σταματά τους πρόσφυγες»

«Η πανδημία χάλασε τα σχέδια των διακινητών που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για νέο προσφυγικό κύμα όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», διαβάζουμε στην εφημερίδα Rheinpfalz, η οποία φιλοξενεί ανταπόκριση του Γκερντ Χέλερ από την Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα: Ο κορωνοϊός σταματά τους πρόσφυγες». 

H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Δεν έχει ξαναγίνει από τότε που ΕΕ και Τουρκία υπέγραψαν την προσφυγική συμφωνία. Για πέντε εβδομάδες κανένας πρόσφυγας δεν έφτασε στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια. Ένας από τους λόγους είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Τον Απρίλιο του 2019 είχαν περάσει στα ελληνικά νησιά σχεδόν 2.000 πρόσφυγες. Φέτος έφθασαν την 1η Απριλίου 39 και μετά μεσολάβησαν σχεδόν πέντε εβδομάδες για να έρθουν στις 6 Μαΐου στη Λέσβο οι επόμενοι 51 μετανάστες. Την περασμένη Κυριακή ακολούθησαν άλλοι 19 Ιρανοί και Αφγανοί.

Τρεις λόγοι υπάρχουν για τη δραστική μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών. 
  • Πρώτον, οι διακινητές έμειναν στην ουσία χωρίς δουλειά λόγω του κορωνοϊού. Η απαγόρευση μετακινήσεων στην Τουρκία εμποδίζει τους διακινητές να φέρουν πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια. 
  • Δεύτερον, η μετάβαση από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει γίνει δυσκολότερη, διότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να αποκλείσει τα θαλάσσια σύνορα. 50 σκάφη του λιμενικού και 10 πολεμικά πλοία περιπολούν μεταξύ ελληνικών νησιών και Τουρκίας. Παράλληλα η Frontex είναι παρούσα με 24 σκάφη καθώς και αεροσκάφη. 
  • Ο τρίτος λόγος είναι ενδεχομένως ότι οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει μέτρα κατά των διακινητών. Η Τουρκία διαπραγματεύεται αυτή τη περίοδο με την ΕΕ νέα οικονομική βοήθεια. Ίσως ο πρόεδρος Ερντογάν να μην θέλει να θέσει σε κίνδυνο την έκβαση των συνομιλιών με νέα προσφυγικά κύματα».

Απειλές Τσαβούσογλου: Ανοιχτά τα σύνορά μας για όσους πρόσφυγες θέλουν να φύγουν

Στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες φαίνεται πως επιμένει η Τουρκία παρά την αποτυχία της με όσα συνέβησαν στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα.

Σε συνέντευξή του, δυο μέρες πριν, σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως τα σύνορα της Τουρκίας είναι ακόμη ανοιχτά για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να φύγουν στην Ευρώπη.«Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η πολιτική μας των ανοιχτών συνόρων στο προσφυγικό. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να φύγει στην Ευρώπη, δεν τον εμποδίζουμε. Όμως λόγω της πανδημίας οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν καθώς επιβαρύνθηκε το κύμα (προσφυγικό)» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: Deutsche Welle , in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου