23 Μαΐου 2020

DW: Η πανδημία στην Αφρική το μικρότερο κακό

Στην αφρικανική ήπειρο ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι σχετικά χαμηλός σε σχέση με άλλες ηπείρους. Οι κάτοικοι πολεμούν κατά του «ιού» της φτώχειας, της τρομοκρατίας και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας.
Και η Αίγυπτος ποντάρει στον τουρισμό.
Από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle: 

Οι συνθήκες διαβίωσης στην Αφρική σε εποχή κορωνοϊού είναι απερίγραπτες. Η πανδημία δημιουργεί μεγάλο επισιτιστικό πρόβλημα στους κατοίκους, ιδιαίτερα σε φτωχές χώρες, όπως ο Νίγηρας. Λόγω των μέτρων εγκλεισμού οι τιμές βασικών ειδών διατροφής φτάνουν στα ύψη, ορισμένα μάλιστα δεν υπάρχουν. Ο πρόεδρος της ΜΚΟ ASCD Μοχάμεντ Ρίσα δίνει μιαν εικόνα της κατάστασης. «Η πανδημία πλήττει τον Νίγηρα σε μιαν εποχή που η χώρα βρίσκεται σε υγειονομική κατάσταση ανάγκης και κρίσης για την ασφάλειά της» λέει. «Το μεγαλύτερο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού εξαρτάται από διεθνή βοήθεια. Οι ανάγκες έγιναν οξύτερες με τον νέο ιό. Μεγάλο τμήμα των ΜΚΟ αναγκάστηκαν λόγω της πανδημίας να διακόψουν τη χορήγηση βοήθειας». 

Τα μέτρα εγκλεισμού δίνουν την αφορμή σε κυβερνήσεις όπως στην Αλγερία για να κρατήσουν στα σπίτια διαδηλωτές κατά των αυταρχικών μέσων διακυβέρνησης,

Κυβερνητική αυθαιρεσία

Οργανώσεις βοήθειας, όπως η Oxfam, προειδοποιούν ότι πριν από το καλοκαίρι απειλούνται με λιμό γύρω στα 50 εκ. κάτοικοι της δυτικής Αφρικής. Τρομοκρατικές οργανώσεις, αίφνης η Μπόκο Χάραμ, που δρουν στον νότο, εγκληματικές οργανώσεις εθνοφρουρών που επιτίθενται στα σύνορα με το Μάλι, επιτείνουν το δράμα. Δυνάμεις να αντιμετωπίσουν και την πανδημία δεν απομένουν στους κατοίκους φτωχών χωρών της Αφρικής. Ο Νίγηρας είναι hotspot για πρόσφυγες που περιμένουν ευκαιρίες για να περάσουν στην Ευρώπη.

Διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης, όπως στην Αλγερία, πνίγονται στην βία. Και εδώ ισχύει απαγόρευση εξόδου, οι διαδηλώσεις σταμάτησαν. Για τα κινήματα διαμαρτυρίας ήταν το πιο ισχυρό μέσο πίεσης κατά των κατασταλτικών μέτρων του καθεστώτος. Πολλοί Αλγερινοί είναι πεπεισμένοι ότι η κορωνοκρίση ευνοεί την κυβέρνησή τους, που δρα αυθαίρετα, απολυταρχικά και με κατασταλτικά μέτρα. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν περισσότερες συλλήψεις και άσκηση βίας. 

Διπλό το χτύπημα για τους Αφρικανούς

Αγώνας κατά της τρομοκρατίας 

Μάλιστα από τότε που επιβλήθηκε lockdown εντείνεται και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως τη Νιγηρία, η αστυνομική βία. Υπάρχει μάλιστα και σχετική έκθεση από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, που το επιβεβαιώνει. Τη χρονική στιγμή της δημοσίευσής της οι νεκροί από τη βία των οργάνων ασφαλείας ήταν περισσότεροι από τα θύματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στις 5 τα χαράματα ήρθαν στον χωριό και άρχισαν να σκοτώνουν», διηγείται η φυγάδας Μπίντε Σαγκάρα από την πόλη Γκάο στο βόρειο τμήμα του Μάλι. «Σκότωσαν 7, τον άνδρα μου, τον μεγαλύτερο αδελφό μου, εγώ τώρα είμαι εδώ με τα παιδιά μου». Η ίδια κατάφερε να διαφύγει, αλλά αυτά που διηγείται συμβαίνουν συχνά στη ζώνη χωρών του Σαχέλ. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και της πείνας είναι το μεγάλο στοίχημα, όχι η καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ντούνγια Σαντάκι/ARD
Πηγή: Deutsche Welle

Και η Αίγυπτος ποντάρει στον τουρισμό

Δεν ελπίζει μόνο η Ελλάδα στην τουριστική σεζόν για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας. Το δικό της μερίδιο στην "πίτα" του καλοκαιριού διεκδικεί η Αίγυπτος, υποσχόμενη συστηματικά μέτρα ασφαλείας. 



Από τον Ιούλιο κάποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους για να υποδεχθούν επισκέπτες από τη βόρεια Ευρώπη. Όλα δείχνουν ότι η απειλή της πανδημίας θα συνεχιστεί, ενώ η χρήση μάσκας και αντισηπτικών θα είναι υποχρεωτική στο αεροπλάνο, στο ταξί ή και στο λόμπυ του ξενοδοχείου. Πάντως στη Χουργκάντα και στο Σαρμ Ελ Σέιχ, τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Αιγύπτου που έχουν ερημώσει σε εποχές κορωνοϊού, οι προετοιμασίες στις παραλίες έχουν ήδη αρχίσει για την καλοκαιρινή σεζόν.

Πόσο ασφαλείς θα είναι όμως οι φετεινές διακοπές; Αρκεί το κριτήριο της απόστασης ανάμεσα στις ξαπλώστρες; Πόσο μπορεί κανείς να χαλαρώσει με τη μόνιμη υποψία ότι ο διπλανός του στην ταβέρνα είναι φορέας του κορωνοϊού; Οι ταξιδιωτικοί κατάλογοι για τις φετεινές διακοπές στην Αίγυπτο δίνουν μία πρόγευση της σεζόν. Για παράδειγμα, σε ένα καλό ξενοδοχείο της Ερυθράς Θάλασσας, οι υπάλληλοι θα υποδέχονται τον επισκέπτη, θα ψεκάζουν τις αποσκευές του με αντισηπτικό, θα θερμομετρούν όσους μπαίνουν στο λόμπυ. Στην είσοδο ο επισκέπτης θα αναζητεί το ειδικό σήμα με τρία ιερογλυφικά, που πιστοποιεί ότι το ξενοδοχείο τηρεί τρεις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας: διαθέτει ιατρείο, καθώς και επαρκή ποσότητα προστατευτικού ρουχισμού, ενώ συνεργάζεται με εξειδικευμένη κλινική για ώρα ανάγκης. Την ευθύνη για την πιστοποίηση έχει το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου. 


Αντισηπτικά, χλώριο, σιωπητήριο... 

Ο συγχρωτισμός λίγο-πολύ απαγορεύεται, λόγω κορωνοϊού. Πάρτυ, γαμήλιες εκδηλώσεις και ψυχαγωγικές βραδιές για τους επισκέπτες δεν θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι. Νεροτσουλήθρες, τζακούζι, ατμόλουτρα και υπηρεσίες μασάζ δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Στις πισίνες θα αυξηθεί η προβλεπόμενη ποσότητα χλωρίου. Εστιατόρια και γυμναστήρια θα απολυμαίνονται ανά ώρα. Αλλαγές προβλέπονται και στο φαγητό. Αντί για τους συνηθισμένους μπουφέδες οι ξενοδόχοι θα προσφέρουν προμαγειρεμένο μενού, το οποίο καταναλώνεται επί τόπου, με επαρκή απόσταση μεταξύ των τραπεζιών. Επιπλέον σε κάθε τραπέζι θα διατίθενται αντισηπτικό υγρό και αντιησηπτικά μαντηλάκια. Τουλάχιστον ένα κτίριο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ή έστω ένας όροφος του κτιρίου θα προορίζεται αποκλειστικά για τους πελάτες που ενδεχομένως ασθενούν. 

Έρημη παραμένει η παραλία στη Χουργκάντα, ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της Αιγύπτου

Μέχρι στιγμής η Αίγυπτος εφαρμόζει αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά θεωρείται πιθανό ότι θα επεκτείνει την εφαρμογή του και σε επισκέπτες από το εξωτερικό, εφόσον ανοίξουν τα σύνορα και άρουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Πάντως, η εφαρμογή ορισμένων μέτρων θα κριθεί στην πράξη. Θα θέλουν πράγματι όλοι οι πελάτες του ξενοδοχείου να χρησιμοποιούν πλαστικά μαχαιροπήρουνα μιας χρήσεως, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο; Είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί ο πελάτης πλαστικό στυλό για λίγα λεπτά στο τσεκ-ιν και μετά να το πετάει; 

"Φιλί της ζωής" στον τουρισμό 

Για την αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ πάντως το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο δίνει "το φιλί της ζωής" στον αιγυπτιακό τουρισμό. "Είναι ένα βήμα για τη σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου", εκτιμά ο Καλίμ Αμπού Αλί, στέλεχος του Τουριστικού Συνδέσμου της Ερυθράς Θάλασσας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε μήνας που περνάει με άδεια ξενοδοχεία στοιχίζει στην Αίγυπτο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται τουλάχιστον ο εσωτερικός τουρισμός με την ανώτερη επιτρεπόμενη πληρότητα να μην υπερβαίνει το 50% των κλινών. Μέχρι στιγμής πάντως, μόλις 18 ξενοδοχεία έχουν εξασφαλίσει την κρατική πιστοποίηση για τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Όσο για το άνοιγμα των συνόρων, η αιγυπτιακή κυβέρνηση επισημαίνει ότι ακόμη αναζητείται η "κατάλληλη στιγμή". Προφανώς θα είναι μία στιγμή, κατά την οποία ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει ήδη υποχωρήσει αισθητά, ενώ ο τουριστικός κλάδος δεν θα έχει ακόμη καταρρεύσει ολοκληρωτικά. 

Γιοχάνες Σμιτ-Τέγκε (DPA) 
Πηγή: p.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου