29 Μαΐου 2020

Handelsblatt: «Ελλάδα, εστία κινδύνου ο τουρισμός»

Στους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η φετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt υπό τον τίτλο «Ελλάδα, εστία κινδύνου ο τουρισμός». Το περιοδικό Focus, αφού αναφέρει ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει καλά την πανδημία, προτείνει πέντε ελληνικά νησιά, αλλιώτικα από τα άλλα, για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ανακοινώθηκε σήμερα η λίστα με τις χώρες για τις οποίες ανοίγει τα σύνορά της η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.

Handelsblatt: «Ελλάδα, εστία κινδύνου ο τουρισμός»
από τη Deutsche Welle

Αναφερόμενη στην πρόσφατη συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη γερμανική Bild μέσα από την οποία καλούσε τους Γερμανούς να περάσουν τις φετινές τους διακοπές στην Ελλάδα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει:

«Η Ελλάδα χρειάζεται τουρίστες φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ο τουρισμός συνεισφέρει το 21% του ΑΕΠ και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Οι ξένοι τουρίστες έφεραν πέρσι 18,2 δις ευρώ στη χώρα. Τα έσοδα αυτά είναι σημαντικά για τον ελληνικό ισολογισμό. Άπαντες στην τουριστική βιομηχανία γνωρίζουν ότι το 2020 δεν θα είναι μια καλή σεζόν. Πολλοί άνθρωποι δεν θα κάνουν φέτος διακοπές. ''Πρακτικά ξεκινάμε από το μηδέν'' είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας ότι η πίτα που θα μοιραστεί φέτος θα είναι ''πολύ μικρότερη''. ''Αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να πάρουμε ένα μεγάλο κομμάτι'' όπως είπε.

Σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα των καλών αριθμών όσον αφορά των κορωνοϊό. Ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους πέθαναν στην Ελλάδα μέχρι στιγμής 16 άνθρωποι από Covid19. Στην Ιταλία είναι 544, στην Ισπανία 574, στην Τουρκία 54. Ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετώπισε την επιδημία ''πιστοποιεί την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την υγεία'' […] εκτιμά ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης». 

Σαντορίνη

Και εάν φέρουν τον κορωνοϊό οι τουρίστες;

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Γκερντ Χέλερ, «οι υπεύθυνοι για τον τουρισμό είναι όμως αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα. Μπορεί ο κίνδυνος μόλυνσης για τους τουρίστες στην Ελλάδα να είναι μηδαμινός. Τι θα γίνει όμως εάν φέρουν οι τουρίστες μαζικά τον ιό στη χώρα; Μέχρι σήμερα οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αθήνα από το εξωτερικό πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα. Η κυβέρνηση νοίκιασε μάλιστα γι΄ αυτό ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Από τα μέσα Ιουνίου όμως η Ελλάδα προτίθεται να καταργήσει τα συστηματικά τεστ κορωνοϊού. Θα γίνονται μόνον δειγματοληπτικά όπως είπε ο Μητσοτάκης. Πολίτες από χώρες ''με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα'' θα επιτρέπεται να εισέρχονται. Η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει ποιες είναι αυτές οι χώρες.

 Άσος στην Κεφαλονιά 

Focus: Οι Έλληνες τα κατάφεραν καλά 

από τη Deutsche Welle

Πέντε ελληνικά νησιά προτείνει το Focus στους Γερμανούς για τις φετινές διακοπές τους και σημειώνει: «Επιτέλους καλά νέα για τα ταξίδια: η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει σύντομα τα σύνορά της για τουρίστες από μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και από τη Γερμανία. Έφθασε λοιπόν ο καιρός να διαλέξει κανείς τον κατάλληλο προορισμό. Συστήνουμε πέντε λιγότερο γνωστά ελληνικά παραδεισένια νησιά για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Χάρη σε ένα έγκαιρο και αυστηρό lockdown η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει καλά την πανδημία. Επισήμως υπάρχουν περίπου 2.800 κρούσματα στην Ελλάδα και από αυτούς οι μισοί έχουν αναρρώσει. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ήταν κάτω από πέντε την ημέρα – ένας πραγματικά απίστευτος απολογισμός. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα θέλει σταδιακά να ανοίξει για τον τουρισμό. Και ενώ οι ντόπιοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στα νησιά και έχουν ανοίξει τα εστιατόρια, η Ελλάδα θέλει να ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου για μια σειρά χωρών που είχαν θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Γερμανία συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις προδιαγραφές που ισχύουν μετά τη χαλάρωση των μέτρων και προτείνει τα πέντε νησιά: πρώτα την Αμοργό με αναφορές στα γραφικά χωριά, την αυθεντική φύση και τα γυρίσματα της ταινίας «Το απέραντο Γαλάζιο». Στη συνέχεια προτείνει την Αστυπάλαια «έναν παράδεισο για αναρριχητές, καταδύτες και μη καπνιστές». Ακολουθεί η Σίφνος με τις αμμουδερές παραλίες και τα ξακουστά εργαστήρια χειροτεχνίας. Στη συνέχεια η Κεφαλονιά με τα καλά και ακριβά κρασιά της και τέλος η Ικαρία με τους κατοίκους της να ανήκουν στις «πέντε μπλε ζώνες του πλανήτη» δηλαδή στις ζώνες αυτές που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο 



Οι χώρες για τις οποίες ανοίγει τα σύνορά της η Ελλάδα στις 15 Ιουνίουαπό το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τις χώρες, για τους τουρίστες των οποίων από τις 15 Ιουνίου «ανοίγουν τα σύνορα», με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη:

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Οπως τονίζεται η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

«Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες. H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Πηγές: Deutsche Welle (https://p.dw.com/p/3ctcG & https://p.dw.com/p/3crrZ) και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου