28 Μαΐου 2020

Το Σκίτσο της Ημέρας 28.5.2020

Σωτήρης Τσιόδρας, η σκιά του μια χώρα ολόκληρη, 
η Ελλάδα! 
Ο άνθρωπος που κατάφερε να γίνει κομμάτι της απογευματινής μας ενημέρωσης, 
που βοήθησε πείθοντας μας να βγούμε νικητές από μία πανδημία. Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή". 

Την περασμένη Τρίτη ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, πραγματοποίησε ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας την τελευταία του, προς το παρόν, ενημέρωση μέσω της τηλεόρασης για τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να ευχόμαστε να μην επαναληφθούν οι ενημερώσεις γιατί αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο έως σήμερα. «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στη χώρα μας μολύνθηκε από τον κορωνοϊό», τόνισε. «Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική» πρόσθεσε

Σωτήρης Τσιόδρας: Η εξομόλογησή του πριν πει αντίο (από το in.gr)

«Προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και, κάποιες φορές, να εμψυχώνω από τη δικιά μου πλευρά μια κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην Επιστήμη: η αβεβαιότητα, η εντιμότητα του να πει κανείς "δεν γνωρίζω". Όλον αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας, απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες, ένας άνθρωπος που φυσικά και δεν πρέπει να προβάλλεται σαν πρότυπο. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, τόσο κοντά σας, μέσω του τηλεοπτικού φακού και εν μέσω απαγορευτικού και αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο» περιέγραψε ο κ. Τσιόδρας κάνοντας μία σύντομη περίληψη για τα όσα περάσαμε μαζί του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους λίγους που μίλησαν για αντιφάσεις. 

«Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον», σημείωσε ο καθηγητής, ενώ αναφέρθηκε και στην δύσκολη περίοδο, αλλά και στην συνέπεια που όλοι δείξαμε. 

«Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν αυτή του απαγορευτικού, του lockdown. Μια γενναία και επιβεβλημένη εισήγηση των επιστημόνων και απόφαση της Πολιτείας, αλλά αφού τηρήθηκε, αποτέλεσε και απόφαση όλων μας: Των απλών ανθρώπων που έμεναν σπίτι για να προστατεύσουν τους γονείς, τους παππούδες, τις γιαγιάδες μας, τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες. Των γονιών που έμειναν σπίτι με τα παιδιά τους, αγωνιώντας για το εργασιακό τους μέλλον. Των συμπολιτών μας που δεν έμειναν σπίτι, γιατί έπρεπε να εργαστούν όλο αυτό το διάστημα για όλους μας. Των αφανών ηρώων στα νοσοκομεία και στην κοινότητα. Αντέξαμε όλοι μαζί. Σε αυτή την πρώτη φάση περιορίσαμε την μετάδοση του ιού. Συγχαρητήρια σε όλους σας» είπε συγκινημένος ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου