17 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Ευφάνταστοι τρόποι που ενθαρρύνουν την τήρηση των αποστάσεων

Καθώς πολλές χώρες παγκοσμίως χαλαρώνουν τα μέτρα καραντίνας, οι πυκνοκατοικημένες πόλεις αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στο να εφαρμόσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι πολίτες που βγαίνουν καθημερινά για να κάνουν ψώνια ή να ασκηθούν συχνά δυσκολεύονται να τηρήσουν την συνιστώμενη απόσταση ο ένας από τον άλλο, οδηγώντας τις αρχές αλλά και καταστηματάρχες να βρουν κάποιους καινοτόμους τρόπους για να επιβάλουν τις οδηγίες. 

Ακολουθούν 8+1 ασυνήθιστες μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί:

⦁ Καλλιτέχνες δρόμου βοηθούν στη διάδοση μηνυμάτων υπέρ της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε έναν τοίχο αναγράφεται, για παράδειγμα, το μήνυμα «Η Αγάπη στέκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου», στην πόλη Σάντα Μόνικα στις ΗΠΑ, ενώ στη Ρώμη σε ένα έργο όπου πρωταγωνιστούν οι δύο ήρωες των κινουμένων σχεδίων Τομ και Τζέρι, ο Τζέρι, φορώντας μάσκα, επιπλήττει τον Τομ που δεν τηρεί τις αποστάσεις (φωτογραφία επάνω αριστερά).

⦁ Η Σιγκαπούρη επιστράτευσε ένα σκύλο ρομπότ που υπενθυμίζει στους ανθρώπους να κρατούν τις αποστάσεις. Το ρομπότ, που ονομάζεται Σποτ, ζητάει ευγενικά από τους πεζούς στα αγγλικά να τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1 μέτρου, σεβόμενοι τους κανόνες του lockdown. 

⦁ Λούτρινα πάντα τοποθετήθηκαν ως «συνδαιτημόνες» στα τραπέζια ενός εστιατορίου στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, με στόχο να επιβάλουν την κοινωνική αποστασιοποίηση καλύπτοντας θέσεις αλλά και διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες δεν θα νιώθουν μοναξιά.

⦁ Σε μια καφετέρια στη γερμανική πόλη Σβέριν, οι ιθύνοντες μοιράζουν καπέλα που φτιάχνουν από "μακαρόνια κολύμβησης", για να υπενθυμίζουν, σε εύθυμο τόνο, στους πελάτες ότι πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις. 

⦁ Οι κάτοικοι σε συνοικία του κρατιδίου Κεράλα κλήθηκαν από τις αρχές να κρατούν ανοικτές ομπρέλες, κάθε φορά που βγαίνουν έξω. «Δύο ανοικτές ομπρέλες, που δεν ακουμπάνε η μία στην άλλη, θα διασφαλίσουν την ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας Τόμας Άιζακ.

⦁ Μια συσκευή λέιζερ που φοριέται και εκπέμπει φως που σχηματίζει έναν κύκλο, ο οποίος ορίζει την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας, δημιούργησε το στούντιο The Incredible Machine στο Ρότερνταμ, της Ολλανδίας, δίνοντας οδηγίες για το πώς να φτιάξει κανείς κάτι ανάλογο στο σπίτι του.

⦁ Τα παιδιά διδάσκονται κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσω ενός παιχνιδιού υπολογιστή, όπου οι παίχτες μάχονται για να σώσουν ζωές αποφεύγοντας τους άλλους με ελιγμούς σε έναν ψηφιακό δρόμο. Ο Βρετανός καθηγητής πίσω από το πρότζεκτ εμπνεύστηκε από μια έρευνα που δείχνει ότι τα παιχνίδια μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά στην πραγματική ζωή.

⦁ Οι εκκλησίες υιοθετούν υπηρεσίες drive-in προκειμένου να επιστρέψουν την ασφαλή, από απόσταση προσευχή σε πόλεις από τις ΗΠΑ έως τη Νότια Κορέα, ενώ ιερέας στο Μπάουι, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, προσφέρει drive-through εξομολόγηση. 

⦁ Μια εγκατάσταση σε καιρούς πανδημίας τοποθέτησε το στούντιο Caret Studio σε πλατεία της πόλης Vicchio, πλησίον της Φλωρεντίας, για να ενθαρρύνει την κοινωνική αποστασιοποίηση. Συνίσταται σε ένα πλέγμα τετραγώνων, βαμμένων σε απόσταση 1,8 μέτρων το ένα από το άλλο πάνω στο λιθόστρωτο της πλατείας Piazza Giotto. «Η περιοχή της Τοσκάνης όρισε τα 1,8 μέτρα ως την ασφαλή απόσταση που πρέπει να τηρεί ο κόσμος για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού» τόνισαν από το Caret Studio. Τα σημάδια, τα λευκά τετράγωνα, είναι από αδιάβροχη βαφή που μπορεί να εύκολα να αφαιρεθεί, και να επανέλθει η πλατεία στην αρχική μορφή της. 

Πηγή: naftemporiki.gr
(και συγκεκριμένα από naftemporiki.gr/1599637 
και naftemporiki.gr/1599148)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου