15 Δεκεμβρίου 2020

Στο πρώην Καπνεργοστάσιο Αθηνών η έκθεση του ΝΕΟΝ 2021

Στο πρώην Καπνεργοστάσιο - Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής, επί της οδού Λένορμαν 218, προετοιμάζει την δημόσια του παρέμβαση σύγχρονης τέχνης για το 2021, ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων και με έναυσμα την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, μέρος του ιστορικού αυτού χώρου, έκτασης 3,5 χιλιάδων τ.μ., αναβαθμίζεται με εργασίες υποδομής από δωρεά του ΝΕΟΝ, τον πολιτιστικό οργανισμό του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ύψους 1 εκ. ευρώ. Δημιουργείται ένας νέος, πολλά υποσχόμενος και εμβληματικός χώρος πολιτισμού, μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας.

Κατά το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021, το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο θα φιλοξενήσει την έκθεση σύγχρονης τέχνης Πύλη | Portals, σε διοργάνωση του ΝΕΟΝ και επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας ΝΕΟΝ και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago.

Η έκθεση Πύλη | Portals θα αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς γύρω από την εκάστοτε νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την επανάσταση και την ανατροπή. Συνολικά 40 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – μεταξύ τους και νέες αναθέσεις έργων – θα εξερευνήσουν αυτή τη διαφορετική πραγματικότητα μέσα από θέματα όπως η Κίνηση, το Κοινό Βίωμα, η Σύνδεση, το Σπίτι.

Ο ιστορικός χώρος του Καπνεργοστασίου, ως σύμβολο της εκβιομηχάνισης και προόδου της χώρας, αναδεικνύεται σε σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα και αποτελεί την ιδανική «σκηνή» για την ανάπτυξη των νέων καλλιτεχνικών ιδεών με σημεία αναφοράς τα ιστορικά ορόσημα, τις κοινωνικές αλλαγές, την αντίληψη περί ελευθερίας, τα νέα δεδομένα για την ανθρωπότητα, σε έναν κόσμο ευμετάβλητο εξαιτίας των σύγχρονων προκλήσεων και παγκόσμιων απειλών.

Στην «κύρια αποστολή και υποχρέωση του κράτους για προαγωγή και ανάπτυξη της τέχνης», όπως καθορίζεται στο Σύνταγμα, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στην διάρκεια διαδυκτιακής συνέντευξης Τύπου της έκθεσης. «Καταφεύγουμε στην τέχνη για να μας βοηθήσει στον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων μας, στη νέα εποχή που ανοίγει μετά την πανδημία, που υπονομεύει την πιο ανθρώπινη ιδιότητα, που είναι η κοινωνικότητα» είπε ο κ.Τασούλας και πρόσθεσε: «Καλούμαστε όπως και το 1821, να κάνουμε το δικό μας ξεκίνημα, με έναν τρόπο που θα είναι αισιόδοξος, αισθητικός, εμπνευστικός, γιατί θα νιώσουμε από το υψηλό επίπεδο των καλλιτεχνών, ότι η Ελλάδα δεν εμπνέει μόνο για το παρελθόν της, αλλά για το παρόν και το μέλλον της». 


Λίγα λόγια για το Καπνεργοστάσιο Αθηνών

Το Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, το δεύτερο δημόσιο καπνεργοστάσιο της Αθήνας, κατασκευάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. 'Αρχισε να κτίζεται το 1928 και λειτούργησε το 1930. Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου είναι περίπου 19.000 τ.μ.

Στο χώρο του Καπνεργοστασίου Αθηνών στεγάστηκαν αρκετές καπνοβιομηχανίες, βιομηχανίες κοπής και συσκευασίας καπνού, βιομηχανίες παραγωγής τσιγάρων και πούρων, ενώ λειτουργούσαν αποθήκες, τελωνείο, εστιατόρια για τους εργαζομένους, καθώς και οικία για τον φύλακα του κτηρίου.

Κατά καιρούς, τμήματα του κτηρίου χρησιμοποιήθηκαν για άλλες χρήσεις, όπως φυλακές, καταφύγιο προσφύγων, και στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα για στέγαση υπηρεσιών όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Προεδρία της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών.

Το 1989 το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, μαζί με τον μηχανολογικό του εξοπλισμό. Το 2000, το κτήριο παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου στη Βουλή των Ελλήνων. Το 2008 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων και το 2016 η αποκατάσταση της μεταλλικής στέγης του αιθρίου. Σήμερα, μέρος του στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ , 
naftemporiki.gr , neon.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου