28 Δεκεμβρίου 2020

Οι πρωτοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στην Ελλάδα

Ιστορική ημέρα η χθεσινή, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, για την χώρα μας, καθώς το μεσημέρι ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της Covid-19, από πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το Νοσοκομείο Σωτηρία, το Αττικό Νοσοκομείο, το Θριάσιο και το Ασκληπιείο της Βούλας. Συμβολικά πρώτοι εμβολιάστηκαν μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Πρόκειται για την νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη και τον 88χρονο Μιχάλης Γιοβανίδη, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

Ακολούθησε η πολιτική ηγεσία της χώρας, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει την αρχή και να ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Καθηγητήε Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρηε Τσιόδρας , ο προέδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο «Ευαγγελισμό» ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη μία το μεσημέρι σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της πανδημίας. Την ώρα που εμβολιαζόταν σήκωσε τον αντίχειρά της δείχνοντας ότι όλα θα πάνε καλά, ενώ μετά τον εμβολιασμό της δήλωσε πως «στο πρόσωπό της τιμάται όλος ο νοσηλευτικός κλάδος» και απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο. 

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη, μια σπουδαία ημέρα για την ΕΕ η οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια ημέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, τονίζοντας πως «η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να στείλουμε το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό». 

Αμέσως μετά τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού, εμβολιάστηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο «Αττικόν». «Αυτό ήταν, ούτε που το κατάλαβα», είπε αμέσως μετά τον εμβολιασμό του ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή που όλοι την περιμέναμε και επιτέλους ήρθε», τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων. Αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί και να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο με την τήρηση των γνωστών μέτρων». 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου