23 Δεκεμβρίου 2020

Folli Follie: Όλη η έκθεση – κόλαφος της PwC

moneyreview.gr / 
 (απόσπασμα δημοσιεύματος)
των Δημήτρη Δελεβέγκου και Γεράσιμου Χιόνη

«Ουσιωδώς εσφαλμένες» οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες δημιούργησαν πλασματική εικόνα για το επενδυτικό κοινό, καθώς και ενδείξεις για υπεξαίρεση χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καταδεικνύει -μεταξύ άλλων- η ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, την οποία διενέργησε η PwC στη Folli Follie. Τι προκύπτει από αναφορές περί «συνδρομής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς την εταιρεία.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας, η οποία έχει ήδη περιέλθει στο χέρια της Δικαιοσύνης, προκύπτει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ήταν «ουσιωδώς εσφαλμένες επί σειρά ετών», με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στο επενδυτικό κοινό μια πλασματική εικόνα, από την οποία επωφελούνταν σημαντικά οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες.

Χάρη σ’ αυτή την πλασματική εικόνα της εταιρείας, ειδικότερα, από το 2001 έως το 2015 καταβλήθηκαν στους μετόχους 116 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Εξ αυτών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ως βασικός μέτοχος, έλαβε περίπου 44 εκατ. ευρώ καθώς και 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών. Ακόμη 3,8 και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, έλαβε και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

«Πέραν των παραπάνω, μάλιστα, υπήρξαν χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της Folli Follie Group (FFSA), μέσω λογαριασμών τρίτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρχές» αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο του ελεγκτικού πορίσματος

Τα κέρδη της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Από την περίοδο 2007 – 2017, τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων ήταν ψευδή και παραπλανητικά, με τις εικονικές πωλήσεις από θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Ασία να λαμβάνουν χώρα από το 2001. Αποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής διαχρονικά να παρουσιάζει ανοδική πορεία και οι κ.κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Γεώργιος Κουτσολιούτσος να αποκομίσουν έσοδα 130,5 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από πωλήσεις μετοχών μέσω επτά περιπτώσεων ιδιωτικής τοποθέτησης την περίοδο 2004 – 2017.

Παράλληλα, η εταιρεία από το 2001 ενέκρινε διανομές μερισμάτων και επιστροφές κεφαλαίου, συνολικής αξίας 116 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία υπολογίζεται ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εισέπραξε 44 εκατ. ευρώ και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος 2,2 εκατ. ευρώ.

Αγοραπωλησίες μέσω τρίτων. Από τον επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της Folli Follie Group (FFSA) αλλά και από την ανασκόπηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εντοπίστηκαν έγγραφα, τα οποία δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, είχαν εκτελέσει επιπλέον αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων. (…)

Καταθέσεις σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς. Επίσης από την έρευνα προκύπτει πως Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχαν υπό τον δικό τους έλεγχο και διενεργούσαν χρηματιστηριακές συναλλαγές με επενδυτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι τηρούνταν στο όνομα τρίτων. (…)

Ενδείξεις υπεξαίρεσης χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Από τον έλεγχο της PwC εντοπίστηκαν στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ή δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για τη διάπραξη από μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου ενεργειών υπεξαίρεσης χρηματικών ποσών, αποθεμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. (…)

Αναφορές περί «συνδρομής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Η αντίδραση της εταιρείας στην έκθεση της QCM κατευθύνθηκε και στην προσέγγιση πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών για την ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης του Ομίλου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επικοινωνίες που εντοπίστηκαν μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του Νίκου Σάκκου, διευθυντή ασφαλείας, εγείρουν υποψίες για προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και παρατίθενται τα σχετικά μηνύματα: 


Προς τους Τζώρτζη και Δημήτρη Κουτσολιούτσο από τον κ. Σάκκο

– 9/5/2018:
«Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουν τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, ο Γ.Μ. έστειλε μήνυμα στον Γ.Κ. και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον αντιπρόεδρο από τον Λ. Είπε ο Τρ. να μην βγει ανακοίνωση και να πάμε στις 16.15 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουν μια κοινή γραμμή». Ο κ. Σάκκος έκλεισε, λέγοντας «ό,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

– 11/05/2018:
Επικοινώνησαν «σήμερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής (σ.σ. Κεφαλαιαγοράς), ο Γ. Μ. (Γεράσιμος Μπαλαούρας), ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτό, για τον Όμιλο, είναι ο μπροστάρης, ο Α.Φ. (Αλέκος Φλαμπουράρης), ο Α.Χ. (Αλέξης Χαρίτσης), υπουργός Ανάπτυξης, ο Σ.Α. (Σταύρος Αραχωβίτης) από το στενό περιβάλλον. Στηρίζουν, όπως σας έχω πει, εμπράκτως τον Όμιλο».

Ο κ. Σάκκος ανέφερε επίσης, ότι «ο δε πρόεδρος (σ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο -και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντι μας».

Επίσης στο ίδιο μήνυμα, ο κ. Σάκκος φαίνεται να περιγράφει σύσκεψη, η οποία είχε λάβει χώρα μεταξύ εκπροσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Εταιρείας: 

«Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη, έπρεπε να γίνει, μετά από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και απ’ ότι μου είπαν και οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος). Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής (σ.σ. Κεφαλαιαγοράς), αύριο οπωσδήποτε να πάνε στην Επιτροπή τη σύμβαση της ελεγκτικής εταιρείας EY μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα που θα αφορά τους ελέγχους. Και φυσικά ότι έχουμε απ’ αυτά που μας έχουν ζητήσει εγγράφως -είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν και αυτό έχει φανεί, αρκεί να τους βοηθήσουμε και εμείς. Δεν έχουμε, κάνοντας αυτά -όπως είπε- να ανησυχούμε άμεσα για κάτι».

– 13/5/2018:
Ο κ. Σάκκος ενημέρωσε τον Τζώρτζη Κουτσολιότσο σχετικά με την αντιμετώπιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και για τη συνάντηση που είχε αναφέρει ότι του είχε ζητηθεί. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ο κ. Σάκκος έγραψε το εξής:

«Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την Επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σ’ αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μια ροή». 


«Πρέπει να διαθέσετε ένα κονδύλι»

Στη συνέχεια, ο κ. Σάκκος αναφέρει ότι πραγματοποίησε τη συνάντηση «μ’ έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς υποστηρικτές μας» και περιγράφει τη συνάντηση ως εξής:

«Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του, και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για εμας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει και κάποιες ανάγκες. Δεν θα ήθελα ούτε μεσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω την στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κάνενα σύμμαχο μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιοδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι γι’ αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με ότι προχωρώ τουλάχιστον σ’ αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγο της σοβαρότητας. Με ένα ναι ή όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση».

O Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απάντησε μονολεκτικά «Nai» και ο κ. Σάκκος επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία επί τους συγκεκριμένου θέματος.

Πηγή: moneyreview.gr 
επίσης kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
4 Μαΐου 2018: "Επίθεση" από το fund QCM οδηγεί σε limit down την Folli Follie
25 Μαΐου 2018: Σε αναστολή οι μετοχές της Folli Follie στο Χρηματιστήριο
27 Σεπτεμβρίου 2018: Folli Follie: Το πόρισμα- φωτιά της Alvarez
1 Οκτωβρίου 2018: Η αβέβαιη επόμενη μέρα για την Folli Follie μετά το σκάνδαλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου