12 Δεκεμβρίου 2020

Ένα βήμα … πίσω της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής

Παρέπεμψε στην ουσία για τον Μάρτιο την επιβολή "ενδεχόμενων κυρώσεων".

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση αλλαγής συμπεριφοράς προς την Αγκυρα. «Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο Συμβούλιο –τον Μάρτιο του 2021– γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε.».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι για την Ελλάδα «οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή όμως των κυρώσεων είναι ένας τρόπος να πιέσουμε την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», τονίζοντας ότι η προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας δεν είναι προς όφελος κανενός. «Επί της ουσίας η φιλοσοφία της σχέσης Ε.Ε. – Τουρκίας όπως είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο έχει διατηρηθεί», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, το γνωστό μπλοκ Βερολίνου-Ρώμης-Μαδρίτης επέμενε στη γραμμή της αναβολής σοβαρών αποφάσεων – με τους Ιταλούς ιδιαίτερα αρνητικούς στην προοπτική νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου αποδυναμώθηκε από την διαφαινόμενη απροθυμία της Γαλλίας να επιμείνει σε πιο ουσιαστικά μέτρα, ενώ και η Αυστρία φάνηκε να επαναπαύεται με τις χλιαρές διατυπώσεις των αρχικών προσχεδίων. 

Süddeutsche Zeitung: Πόσο έξυπνα φέρεται η ΕΕ;

Την Πέμπτη το Αζερμπαϊτζάν γιόρτασε τη νίκη επί της Αρμενίας με επιβλητική παρέλαση στην πρωτεύουσα Μπακού, παρουσία του προέδρου της χώρας Αλίγιεφ, αλλά και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. 

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Ο στρατιωτικός θρίαμβος του Αζερμπαϊτζάν θα ήταν αδιανόητος χωρίς τον Ερντογάν. Τα όσα είπε στη συνέχεια φανερώνουν πολλά για την αντίληψή του περί πολιτικής: "Κάναμε μία προσπάθεια να μιλήσουμε, αλλά δεν πέτυχε κι έτσι αποφασίσαμε να δράσουμε. Τελεία και παύλα" είπε. Αν έτσι μιλάει ένας πρόεδρος που ακολουθεί μία ωμή πολιτική κανονιοφόρων απέναντι σε Έλληνες και Κύπριους, αναρωτιέται κανείς πόσο έξυπνα φέρεται η ΕΕ δείχνοντας εγκράτεια στο ζητημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία». 

Ο Ερντογάν ακολουθεί μία ωμή πολιτική κανονιοφόρων

Ε.Ε. – Τουρκία, σύγκρουση εποχών

Σχολιάζοντας ο Νίκος Κωνσταντάρας στην 
Καθημερινή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Ερντογάν συνδυάζει την επιθετικότητα με το παράπονο, προκειμένου να πείσει τους οπαδούς του ότι και απειλούνται, αλλά και έχουν τη δύναμη να νικήσουν. Ενώ άλλες χώρες αναζητούν καλύτερο μέλλον και θέλουν να αφήσουν πίσω το παρελθόν, ο Ερντογάν φαίνεται να αναζητάει την ταραχή και τον πόνο του παρελθόντος. Διαστρεβλώνει την Ιστορία για να εξυπηρετεί τις φαντασιώσεις που καλλιεργεί».

«Οι Ελληνες το βλέπουμε αυτό, το αισθανόμαστε έντονα. Γι’ αυτό απορούμε που άλλοι δεν συμμερίζονται τις προειδοποιήσεις μας για την ανάγκη να επιβληθούν όρια στην Τουρκία. Δεν είναι μόνο ότι άλλοι λαοί βλέπουν μόνο το στενό συμφέρον τους ή ότι κάποιοι βλέπουν μόνο πόσο πολύπλοκη και "ευαίσθητη" είναι η σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας. Υπάρχει και μια έλλειψη φαντασίας: Δεν μπορούν, το έτος 2020, να κατανοήσουν ότι ένας κοστουμαρισμένος πρόεδρος μεγάλης χώρας κινείται σαν πολέμαρχος του παρελθόντος. Αυτός που το κατάλαβε είναι ο απερχόμενος απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέιμς Τζέφρι. "Ο Ερντογάν δεν θα κάνει πίσω έως ότου του δείξεις τα δόντια σου"».

Φώφη Γεννηματά: Πολλά βήματα πίσω

Έντονα επικριτική ήταν η Φώφη Γεννηματά για τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τις αποφάσεις για τη Τουρκία. «Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να συμφωνήσει αμαχητί. Και είναι απαράδεκτο μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη να μιλά ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι δήθεν η ΕΕ έκανε ένα ακόμα βήμα. Δεν πρόκειται για ένα βήμα μπρος αλλά για πολλά βήματα πίσω, που μας φέρνουν πίσω και από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου», τόνισε η κ. Γεννηματά. 


DW: «Έπεσε στα μαλακά» η Τουρκία 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, ο γερμανόφωνος τύπος υπογραμμίζει ότι η Τουρκία «έπεσε στα μαλακά» στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Σημειώνει ωστόσο ότι η συζήτηση για ενδεχόμενες κυρώσεις θα επανέλθει, το αργότερο τον Μάρτιο του 2021. Ειδικότερα: 

«Δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για το ζήτημα της Τουρκίας. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί ότι «η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιβάλει την αξίωσή της για εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε η Μέρκελ. Μόνο που το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε χώρα-μέλος του... Στο ερώτημα εάν η Γερμανία θα προμηθεύσει την Τουρκία με έξι σύγχρονα υποβρύχια, η καγελάριος δεν θέλησε να δώσει απάντηση».

«Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Τουρκία έπεσε στα μαλακά», σημειώνει η BILD και υπενθυμίζει ότι «λόγω των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου τον Φεβρουάριο η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε δύο ηγετικά στελέχη του τουρκικού ενεργειακού ομίλου TPAO. To 2019 αποφασίστηκε να περιοριστεί η εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων και να παγώσει η διαπραγμάτευση συμφωνίας για την εναέρια κυκλοφορία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλα αυτά τα μέτρα δεν είχαν ορατό αποτέλεσμα».

Οι Βρυξέλλες εντείνουν την πίεση προς την Άγκυρα, αλλά μόνο λίγο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) που επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα επικρατεί απογοήτευση για την έλλειψη σκληρών τιμωρητικών μέτρων. Η Άγκυρα παραμένει ατάραχη, παρότι απειλείται με κυρώσεις και από την Ουάσιγκτον». Ο αρθρογράφος τονίζει ότι οι «27» τελικά «συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή: Θα διευρυνθεί ο κατάλογος προσώπων και εταιριών στην Τουρκία που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις, καθώς προστίθενται μερικά ακόμη ονόματα».

Τελικά, η συμφωνία, στην οποία μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις κατέληξαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την Τουρκία, απέχει σημαντικά από τη στιβαρή απάντηση που επιθυμούσε η Αθήνα. Παραπέμπει στην ουσία για τον Μάρτιο την πιθανή επιβολή "ενδεχόμενων κυρώσεων"...

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle  

Σχετική ανάρτηση:
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Νέα αναβολή στις κυρώσεις κατά Τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου