20 Δεκεμβρίου 2020

Mετάλλαξη του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ταχύτερα εμφανίστηκε στη Βρετανία

(upd) Mετάλλαξη του κορωνοϊού εμφανίστηκε στη Βρετανία και έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες. Το εν λόγω στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού, αν και δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

Νέο αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιοανατολική Αγγλία επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση, μπροστά στην εκτόξευση των κρουσμάτων της COVID-19, η οποία αποδόθηκε σε «νέο στέλεχος» του νέου κορωνοϊού που «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα», αλλά «την μεταδοτικότητα» της επιδημίας.

«Φαίνεται ότι αυτή η εξάπλωση (της επιδημίας) τροφοδοτείται πλέον από μία νέα παραλλαγή του ιού», που μεταδίδεται «πολύ ευκολότερα», «μέχρι και κατά 70%», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι τίποτε δεν δείχνει ότι «αυτή η παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα» ή περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης που κυκλοφορεί στη Βρετανία. 

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και ένα κρούσμα στην Ολλανδία και στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες». Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

Ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες. Η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες, με αρκετές να έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σταματούν τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Και στην Ελλάδα, η Πολιτική προστασία ανακοίνωσε ότι αυξάνονται σε επτά (7) οι μέρες καραντίνας για όσους επιστρέφουν από την Βρετανία. 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν την Κυριακή για να συζητήσουν για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. 

Ακολουθεί ενημέρωση της ανάρτησης, την επόμενη ημέρα, από ένα αρκετά κατατοπιστικό δημοσίευμα στη Deutsche Welle με τίτλο "Μετάλλαξη του κορωνοιού; Δεν υπάρχει λόγος πανικού", όμως το συμπέρασμά του είναι ότι "κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αλλάξει και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού":

Μεταλλάξεις και αντισώματα


Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε καταρχήν πως αντιδρά το σώμα σε μεταλλαγμένα στελέχη. Παράγει αντισώματα, που θωρακίζουν το αμυντικό σύστημα απέναντι σε επιθέσεις των ιών. Όταν οι παθογόνοι οργανισμοί μεταλλάσσονται και τα ανθρώπινα αντισώματα που παράγονται είναι προγραμματισμένα να αντιμετωπίσουν την παλαιότερη «εκδοχή» του ιού, τότε είναι σαφές ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Για τον ίδιο λόγο παθαίνουμε γρίπη με συνάχι πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Βέβαια ο οργανισμός μας έχει αποκτήσει αντισώματα από το προηγούμενο συνάχι, όχι όμως και για το νέο μεταλλαγμένο ιό. Υπάρχει λόγος για πανικό; Όχι, ο μεταλλαγμένος ιός δεν είναι απαραίτητα πιο επικίνδυνος. Καμιά φορά μέσω της μετάλλαξης μπορεί και να εξασθενήσει. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός σχηματίζει αντισώματα για να καταπολεμήσει έναν ιό και να εμποδίσει την εκδήλωση της νόσου, πρέπει ο ιός να μεταβάλει την προστατευτική μεμβράνη για να μην γίνει «αντιληπτός» από τα αντισώματα.

Με άλλα λόγια, για να επιβιώσει ένας ιός πρέπει να αλλάξει την εξωτερική πρωτεΐνη και να αναπτύξει νέα στελέχη. Για να αναπτυχθούν, χρησιμοποιούν τους ξενιστές. Όταν οι ιοί προσβάλλουν έναν ξενιστή, εισβάλλουν στον γενετικό κώδικα του κυττάρου. Με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα του οργανισμού αναπαράγουν εκατομμύρια κόπιες του ιού. Κατά τα διάρκεια της διαδικασίας αναπαραγωγής ωστόσο γίνονται μικρά «λάθη» και κάθε «λάθος» μεταβάλλει και τον γενετικό κωδικό του ιού και τον μεταλλάσσει.

Ο μεταλλαγμένος ιός δεν εξουδετερώνειτην επίδραση του εμβολίου. Όπως όλοι οι κορωνοϊοί, έτσι και ο SARS-CoV-2, που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19, υφίσταται τουλάχιστον μια μετάλλαξη το μήνα. Αυτές οι μεταλλάξεις εξηγούν γιατί οι παθογόνοι αυτοί οργανισμοί προκαλούν διαφορετικές από πλευράς βαρύτητας λοιμώξεις σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Και γιατί η εξέλιξη της νόσου είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός που εντοπίστηκε στη Βρετανία εμφανίζει αλληλουχία μεταλλάξεων σε αξόνια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες των ακίδων spikes. Μέσω της λεγόμενης διαδικασίας «απάλειψης γονιδίου» (Gendeletion) αφαιρούνται δύο αμινοξέα, που ίσως να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Παρόμοια απάλειψη παρατηρήθηκε το καλοκαίρι στην ανατολική Ασία. Εκεί ωστόσο ο μεταλλαγμένος ιός SARS-CoV-2 προκάλεσε ήπια συμπτώματα, διότι ήταν αποδυναμωμένος. Η Βρετανία είναι η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα από όπου ξεκίνησαν μαζικοί εμβολιασμοί. Δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητο ότι ό μεταλλαγμένος ιός κάνει αναποτελεσματική την επίδραση του εμβολίου. Με άλλα λόγια αυτό το εμβόλιο είναι παρασκευασμένο για να κωδικοποιεί με τέτοιον τρόπο την δομή της πρωτείνης-ακίδας, που να ενισχύει το αμυντικό μας σύστημα παρά τη μετάλλαξη του ιού.

Είναι λοιπόν ευτύχημα που χρειάζονται περισσότερες της μιας μεταλλάξεις για να μεταβάλει ο ιός κατά τέτοιο τρόπο την πρωτεΐνη, ώστε να παρακάμψει την άμυνα του οργανισμού. Την ίδια ώρα όμως γνωρίζουμε επίσης ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και ότι κάθε νέα σεζόν το εμβόλιο πρέπει να αλλάζει για να αντιστοιχεί με τον ιό της γρίπης που θα εμφανιστεί την εποχή του εμβολιασμού. Το συμπέρασμα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αλλάξει και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Πηγές: kathimerini.gr, naftemporiki.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου