26 Δεκεμβρίου 2020

Τα πρωτόγνωρα Χριστούγεννα του κορωνοϊού

Περίπου ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Βουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Έκτοτε ο ιός βγήκε από τα σύνορα της Κίνας, απέκτησε όνομα και ο Covid-19, όπως ονοματίστηκε, πυροδότησε μια υγειονομική κρίση με την οποία ο πλανήτης παλεύει ακόμα. 

Ο μυστηριώδης ιός «μεταλλάχθηκε» σε πανδημία πλήττοντας αρχικά την Ευρώπη και έπειτα τις ΗΠΑ. Τα ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό εκτοξεύθηκαν με τέτοιο ρυθμό που οδήγησαν τα περισσότερα κράτη που «μολύνθηκαν» να κλείσουν τις οικονομίες τους. Έτσι η πανδημία μας σύστησε τον όρο του lockdown, με τον οποίο επίσης ακόμα παλεύουμε. 

Χριστούγεννα στην Αθήνα. Φωτ. INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο νέος κορωνοϊός μας σύστησε επίσης τον πιο περίεργο εορτασμό της γιορτής του Πάσχα, μας χαλάρωσε το καλοκαίρι και έκλεισε ξανά πολλούς από εμάς μέσα με την έλευση του δεύτερου κύματος. 

Χριστούγεννα στην Αυστραλία, Σίδνεϋ. Φωτ. REUTERS / LOREN ELLIOTT 

Αχτίδα ελπίδας στην άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση;Τα εμβόλια κατά του Covid-19, με την τεράστια επιχείρηση διανομής των δόσεων στις χώρες που το έχουν εγκρίνει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συθνήκες ο πλανήτης γιόρτασε την γιορτή των Χριστουγέννων. Από το Βατικανό μέχρι την Βηθλεέμ και την Αθήνα οι εορτασμοί είναι ήσυχοι, μοναχικοί, πρωτόγνωροι. 

Χριστούγεννα στο Βατικανό. Φωτ. REUTERS / VATICAN MEDIA 

Κατά το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του και την ευλογία του Urbi et orbi, προς την πόλη της Ρώμης και τον κόσμο, ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην δοκιμασία της πανδημίας τονίζοντας την σημασία που έχει το να μπορέσουν όλοι να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Χριστούγεννα στους Άγιους Τόπους, Βηθλεέμ. Φωτ. REUTERS / POOL 

Σιωπηρά Χριστούγεννα έκαναν στους Άγιους Τόπους. Χωρίς τις συνηθισμένες ορδές τουριστών από όλον τον κόσμο λόγω πανδημίας η Βηθλεέμ, ο τόπος όπου κατά τη χριστιανική παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός, γιορτάζει φέτος στα βουβά. 

Χριστούγεννα στο Παρίσι, Νοτρ Νταμ. Φωτ. REUTERS / LUC GNAGO

Μοναδική η ατμόσφαιρα και στην Παναγία των Παρισίων, που άνοιξε τις πύλες της μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, για μία μοναδική χριστουγεννιάτικη λειτουργία. 

Χριστούγεννα στη Μόσχα. Φωτ. REUTERS / EVGENIA NOVOZHENINA 

Στην Ελλάδα γιορτάζουμε με αυστηρούς ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας που στοχεύει να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων προστασίας και τον περιορισμό των μετακινήσεων για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού κατά την εορταστική περίοδο. Με αυστηρά μέτρα πραγματοποιήθηκε και η Θεία Λειτουργία παρουσία πιστών στις εκκλησίες της χώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου