21 Δεκεμβρίου 2020

Πτώση 3,8% έφερε στο Χρηματιστήριο ο μεταλλαγμένος κορονοϊός

Έντονη ανησυχία στους επενδυτές προκάλεσε σήμερα η εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, οι οποίοι υπό τον φόβο μιας νέας χρηματιστηριακής αναταραχής, προχώρησαν σε μπαράζ πωλήσεων. Αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με απώλειες 3,8% και ο τραπεζικός δείκτης να σημειώσει πτώση 6,4%. Εξάλλου, είχε προηγηθεί από τις αρχές του Νοεμβρίου το ισχυρό ράλι ανόδου, που τα κέρδη ήταν αρκούντως ελκυστικά για να αφεθούν χωρίς κατοχύρωση, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας όπως αυτό που διαμορφώνεται πλέον.

«Φαίνεται ότι η εξάπλωση της πανδημίας τροφοδοτείται πλέον από μία νέα παραλλαγή του ιού», που μεταδίδεται «πολύ ευκολότερα», «μέχρι και κατά 70%», δήλωσε το Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι τίποτε δεν δείχνει ότι «αυτή η παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα» ή ότι περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όμως, πολλές χώρες της Ευρώπης έσπευσαν να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη Βρετανία όπου και εμφανίστηκε.

Όπως ήταν εύλογο, η είδηση της μετάλλαξης του ιού επηρέασε εξίσου αρνητικά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και εκείνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ξυπνώντας μνήμες της περασμένης άνοιξης. 

ο Γενικός Δείκτης στις 21.12.2020

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,80% στις 769,62 μονάδες, ενώ σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 749,59 μονάδες (με πτώση 6,31%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, που ενδοσυνεδριακά η πτώση του ξεπέρασε ακόμη και το 10%, έκλεισε με απώλειες 6,39% στις 480,32 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 110,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα στο ταμπλό, η Πειραιώς σημείωσε βουτιά 9,52% (έκλεισε στα 1,083 ευρώ), με την Alpha Bank (έκλεισε στα 0,90 ευρώ) να την ακολουθεί με το δικό της -8,07%. Η Eurobank (έκλεισε στα 1,083 ευρώ) και η Coca Cola κατέγραψαν απώλειες 5,32% και 5% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Εθνική (έκλεισε στα 2,04 ευρώ), Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια. Απώλειες 3,94% σημείωσε ο ΟΠΑΠ και 3,03% ο ΑΔΜΗΕ, με τις Aegean, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%.

Η βασική ανησυχία, όμως, είναι ότι ο κόσμος θα βρεθεί ενώπιον ενός νέου κύματος μέτρων, έστω και βραχύβιου, που θα ανακόψει την ήδη ασθενική ανάκαμψη. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι "ουλές" που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Πηγές: με στοιχεία από capital.gr και moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου