10 Δεκεμβρίου 2020

Επιστολή 53 Γερμανών και Ελλήνων ευρωβουλευτών προς Μέρκελ - Ζητούν αναστολή εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία

Με επιστολή τους προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, 36 ευρωβουλευτές της Γερμανίας και 17 της Ελλάδας (πλην ΚΚΕ) απευθύνουν έκκληση στη Γερμανία να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία. 

Η πρωτοβουλία έρχεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις της απέναντι στην Τουρκία. 

«Ανησυχούμε έντονα εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας για στρατιωτική δράση έναντι κρατών-μελών της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο και εκφράζουμε φόβους πως η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρατεύσει τα γερμανικά υποβρύχια σε αυτή τη σύρραξη», αναφέρει η επιστολή που συνυπογράφουν οι 53 ευρωβουλευτές. 

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Χάνα Νέουμαν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας, κοινοποιεί την επιστολή αυτή:

Hannah Neumann @HNeumannMEP
We must show solidarity w/ #Greece & make sure weapons are not turned against an EU country! @EUCouncil will meet tomorrow: 53 & MEPs ask #German government to immediately suspend the delivery of submarines to #Turkey - Thank you
@MariaSpyraki for the joint initiative

«Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να διασφαλίσουμε πως γερμανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον χώρας της ΕΕ! Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα συνέλθει αύριο: 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα την παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία - Ευχαριστώ Μαρία Σπυράκη για την κοινή πρωτοβουλία», έγραψε η Γερμανίδα. 

Και η ανάρτηση της Μαρίας Σπυράκη στο Twitter: 

Maria Spyraki MEP @MariaSpyraki
53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές ζητάμε με επιστολή από την Άγκελα Μέρκελ να αναστείλει την παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία.Ευχαριστώ ⁦
@HNeumannMEP⁩ για την κοινή πρωτοβουλία.

Στην επιστολή επισημαίνεται η προκλητική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τονίζεται πως η Άγκυρα έχει απειλήσει ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση την Ελλάδα και την Κύπρο. Ωστόσο, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου εκτιμούν πως για την ώρα δεν διαφαίνεται η λήψη αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από τους «27».

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το Βερολίνο να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων, τα οποία παράγονται στη Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία, προς την Άγκυρα.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών προς την Άνγκελα Μέρκελ

«Αξιότιμη Καγκελάριε, 

υπό το φως των συνεχιζόμενων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ως μέλη της γερμανικής και ελληνικής αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να παύσει άμεσα την εξαγωγή γερμανικών υποβρυχίων, εξαρτημάτων και τμημάτων τους καθώς και σχετικές δραστηριότητες συντήρησης.

Η έκκλησή μας ακολουθεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 αναφορικά με την εξαγωγή όπλων (Κοινή θέση 2008/944/CFSP παρ. 17), το οποίο ''καλεί για όσο η Τουρκία εξακολουθεί τις παράνομες, μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο που προκαλούν την κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους-μέλους (πιο συγκεκριμένα της Ελλάδας και της Κύπρου) και καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο, να εισάγει πρωτοβουλία στο Συμβούλιο των Μελών της ΕΕ ώστε να ανακόψει την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία σε συμφωνία με την Κοινή Θέση''.

Οι πρόσφατες δραστηριότητες της Τουρκίας στην έρευνα για φυσικό αέριο οδήγησαν σε κλιμάκωση την τεταμένη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το Δίκαιο της Θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ανησυχούμε έντονα εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας για στρατιωτική δράση έναντι κρατών-μελών της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο και εκφράζουμε φόβους πως η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρατεύσει τα γερμανικά υποβρύχια σε αυτή τη σύρραξη.

Ως εκ τούτου, καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα ώστε να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία, τμημάτων τους και ανταλλακτικών –που παράγονται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική Thyssen Krupp Systems και συναρμολογούνται στην Τουρκία–, καθώς και τη σχετική συντήρηση».

Πηγές: iefimerida.gr , 
twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου