24 Δεκεμβρίου 2020

Ιστορική συμφωνία Λονδίνου – Ε.Ε. για το Brexit

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, πολλά κενά και ατελείωτες ώρες συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία κατέληξαν σήμερα το απόγευμα, μόλις μία εβδομάδα πριν τη λήξη της περιόδου μετάβασης, σε συμφωνία που θα διέπει τις εμπορικές τους σχέσεις για τη μετα-Brexit εποχή.

Αποτρέπεται, έτσι, το ενδεχόμενο μίας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, που θα είχε άμεσες χαοτικές συνέπειες αλλά και θα δηλητηρίαζε για καιρό τις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών.

Χάρη στη συμφωνία, το εμπόριο αγαθών μεταξύ της Βρετανίας και κρατών-μελών της Ε.Ε. θα συνεχιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 χωρίς την επιβολή δασμών. Ωστόσο η συμφωνία δεν καλύπτει τον τομέα των υπηρεσιών, που περιλαμβάνει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και αποτελεί το 80% της βρετανικής οικονομίας.

Η τελική σύγκλιση επιτεύχθηκε μετά από ημέρες αγωνιωδών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών τηλεφωνικών επαφών μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το κύριο αντικείμενο των επαφών των τελευταίων ημερών ήταν τα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου από 1.1.2021.

Στις επόμενες ημέρες, η Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων στη Βρετανία και το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να κυρώσουν τη συμφωνία. Η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται μετά την 1η Ιανουαρίου – συνεπώς η συμφωνία αναμένεται να ισχύσει σε προσωρινή μορφή έως τότε.

Μιλώντας προ ολίγου σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για μία «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία», που προστατεύει τα συμφέροντα της Ε.Ε. και θέτει τα θεμέλια για μία καλή μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τόνισε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία με την ΕΕ», σημειώνοντας ότι «η Βρετανία πήρε πίσω τον έλεγχο της νομοθεσίας, των συνόρων και των υδάτων για την αλιεία της».

Με τη συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακτά σε σημαντικό βαθμό την εθνική του κυριαρχία, καθώς απελευθερώνεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο. Το τίμημα της απελευθέρωσης αυτής είναι ότι θα έχει λιγότερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά από μη μέλη της Ε.Ε. όπως η Νορβηγία και η Ελβετία. Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το γεγονός αυτό θα μειώσει το βρετανικό ΑΕΠ σε σύγκριση με την πορεία που θα είχε ακόμα και με μία πιο ήπια εκδοχή του Brexit.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics με τη συμφωνία, που ισοδυναμεί με ένα συντεταγμένο πλην όμως σκληρό Brexit, η μεγέθυνση της βρετανικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα είναι 0,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα ετησίως για την επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με τις επιδόσεις που θα είχε η χώρα αν παρέμενε στην Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, η αποχώρηση των Βρετανών είναι ένα βαρύ γεωπολιτικό πλήγμα για την Ένωση και τις βλέψεις της για έναν πιο ουσιώδη ρόλο στη διεθνή σκηνή. Η στενή συνεργασία με το Λονδίνο σε θέματα ασφαλείας και άμυνας θα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες του ρήγματος που άνοιξε με το μοιραίο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου