9 Δεκεμβρίου 2020

Handelsblatt: Υπερβολικές προσδοκίες από τους πρώτους εμβολιασμούς

Οι προσδοκίες για μια γρήγορη δράση των εμβολίων είναι τόσο υψηλές που υπάρχει κίνδυνος μεγάλης απογοήτευσης, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt

«Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της πανδημίας σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι γεγονός», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Υπερβολικές προσδοκίες». Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: 

«Την ώρα που στη Γερμανία εξετάζουμε την επιβολή ενός αυστηρότερου λοκντάουν, παρατηρούμε γεμάτοι ελπίδες, ίσως και με ζήλια τους πρώτους εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Biontech και Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι εμβολιασμοί είναι μια αχτίδα φωτός, την ώρα που οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών καταρρίπτουν ρεκόρ. Όμως η κοινωνία μας δεν θα διασφαλίσει τόσο εύκολα και γρήγορα μια ζωή χωρίς κορωνοϊό, όπως ελπίζουν πολλοί. Και το 2021 θα υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης σε τοπικό, περιφερειακό, ίσως και εθνικό επίπεδο. Οι λόγοι είναι πολλοί: 
  • Κατ΄ αρχήν τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι ακόμα λίγα, έτσι ώστε θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εμβολιαστεί δύο φορές περίπου το 65% του πληθυσμού για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας. 
  • Μετά είναι οι πιθανές παρενέργειες, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού ή να δράσουν αποτρεπτικά σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν. 
  • Επιπλέον δεν αποκλείεται να υπάρξουν στενωποί στη παραγωγή, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες. 
Οι προσδοκίες για μια γρήγορη δράση των εμβολίων είναι τόσο υψηλές που υπάρχει κίνδυνος μεγάλης απογοήτευσης. Θα πρέπει να υπολογίζουμε με μικρές ήττες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch αποδίδει καθοριστικό ρόλο στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις κυκλοφορίας των εμβολίων για τις οικονομικές του προβλέψεις των επόμενων δύο ετών». 

Ένας ακόμη κίδυνος για τα εμβόλια που έγινε γνωστός σήμερα: 

Τα «μυστικά» του εμβολίου στόχος κυβερνοεπίθεσης 

Την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιβεβαίωσε η Pfizer και η BioNTech, σημειώνοντας σε κοινή τους δήλωση πως στόχος των χάκερς ήταν έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19. 

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση Pfizer - BioNTech: «Ο ΕΜΑ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης και κάποιοι είχαν παράνομη πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19». 
«Κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί και δεν γνωρίζουμε ότι προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη έχουν διαρρεύσει», πρόσθεσαν οι δύο εταιρείες. 

Πηγές: 
Deutsche Welle , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου